Col du Pourtalet

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Puerto de Portalet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col du Pourtalet

Puerto de Portalet

Hoogte 1.794 m
Weg A-136 / D934
Hellingspercentage 7%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Pourtalet of Puerto de Portalet is een 1.794 meter hoge bergpas in de Pyreneeën, gelegen op de grens van Frankrijk en Spanje.

Kenmerken

De Spaanse A-136 naar de Puerto de Portalet.

De Portalet is een noord-zuid georiënteerde bergpas en verbindt de vallei van de Gave d'Osseau in Frankrijk met de vallei van de Río Gállego in Spanje. Het grootste hoogteverschil dient aan de Franse zijde overwonnen te worden, waar de Pyreneeën al snel overgaan in het laagland. Aan Spaanse zijde zijn de valleien hoger gelegen. Aan Spaanse zijde sluit de A-136 uit Biescas en Sabiñánigo aan, aan Franse zijde sluit de D934 uit Laruns en Pau aan. Het is één van twee bergpassen in dit gebied, iets westelijker ligt de Col du Somport, die ondertunneld is en daarom meer geschikt als route voor doorgaand verkeer.

De pashoogte ligt boven de boomgrens en rond de pas heeft men uitzicht op de Cirque d'Anéou en de markante 2.884 meter hoge Pic du Midi d'Ossau. Vanwege het belastingverschil zijn op de pashoogte een aantal winkels aan de Spaanse zijde geopend. Aan Spaanse zijde liggen de skigebieden rond Formigal.

Geschiedenis

In 1909 werd de weg over de Portalet in gebruik genomen. De wegnummers zijn zowel aan Franse als Spaanse zijde gewijzigd. Oorspronkelijk liep aan Franse zijde de N134bis over de Col du Pourtalet, die in 1973 is gedeclasseerd naar de D934. Aan Spaanse zijde was de weg oorspronkelijk als de carretera comarcal C-136 genummerd. Die weg is in 1998 omgenummerd naar de A-136.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.700 voertuigen over de bergpas.[1] Dit is voor het meerendeel toeristenverkeer, vrachtverkeer gebruikt doorgaans de westelijker gelegen Tunnel du Somport.

De Franse zijde van de Col du Pourtalet.

Referenties