Pullebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pullebrug
E313 BE.svg
Pullebrug.jpg
Overspant Netekanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 108 meter
Hoofdoverspanning ~90 meter
Hoogte brugdek 7,38 meter [1]
Openstelling 1968
Verkeersintensiteit 60.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pullebrug is een dubbele boogbrug in in België, gelegen in de E313 bij Pulle. De bruggen overspannen het Netekanaal en hebben beide een lengte van 108 meter.

Kenmerken

De bruggen zijn twee afzonderlijke boogbruggen, ieder voor een rijbaan. Beide bruggen hebben twee korte aanbruggen met een lengte van ruim 8 meter. De hoofdoverspanningen hebben een lengte van 90 meter. De bruggen overspannen het Netekanaal en kennen een brugdekhoogte van 7,38 meter.

Geschiedenis

De E313 opende ter hoogte van de brug in 1958. Oorspronkelijk lag er een andere brug met een lengte van 112 meter. In de nacht van zaterdag 12 november op zondag 13 november 1966 stortte deze brug plotseling in. Bij het ongeval vielen 2 doden en 17 gewonden. Na onderzoek bleek dat er een constructiefout was gemaakt tijdens de bouw van de brug. De pijlers van de brug bleken te kort, waardoor de brug uiteindelijk in twee stukken is gebroken. Op de plek van de brug is vervolgens een nieuwe brug gebouwd die in 1968 voor het verkeer opende.

Toekomst

Het wegvak tussen knooppunt Ranst en knooppunt Lummen is door het relatief hoge percentage vrachtverkeer sterk overbelast. Er staan in de ochtendspits vrijwel dagelijks lange files richting Antwerpen. Er gaan daarom geluiden op om het wegvak tussen Ranst en Lummen te verbreden naar 2x3 rijstroken. De Pullebrug heeft hiervoor geen ruimtereservering en zal bij een eventuele verbreding waarschijnlijk vervangen moeten worden door een nieuwe brug.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld ongeveer 60.000 voertuigen gebruik van de Pullebrug. Een groot percentage hiervan is vrachtverkeer, waardoor de E313 ter plaatse aan zijn capaciteit zit.

Referenties