Pyongyang - Kaesong Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AH1
Begin Pyongyang
Einde Kaesong
Lengte 160 km
Route

Pyongyang - Wonsan Expressway

Chunghwa

Songrim

Sinchon

Sariwon-North

Sariwon-East

Sohung

Pyongsan

Pyongsan-South

Kumchon

Kyeojong

Kaesong

Kaesong-East

De Pyongyang - Kaesong Expressway is een expressway in Noord-Korea. De snelweg voert vanaf de hoofdstad Pyongyang naar Kaesong bij de grens met Zuid-Korea. De snelweg is 160 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het zuiden van Pyongyang op een knooppunt met de Pyongyang - Wonsan Expressway, die naar de oostkust loopt. Een brede stadsboulevard gaat verder richting het centrum van Pyongyang. De Pyongyang - Kaesong Expressway voert in eerste instantie zuidwaarts, later zuidoostwaarts tot oostwaarts. De snelweg kent grotendeels gescheiden rijbanen, alhoewel het soms ook één brede rijbaan is. Wegmarkering en rijstrookindelingen ontbreken volledig. Middenbermen zijn op kunstwerken van vangrails voorzien, elders van heggen en beplanting. Halverwege de route is een verzorgingsplaats met overkluizing.[1] De snelweg heeft rijbanen van circa 10 meter breed, voldoende voor 2x2 rijstroken en vluchtstroken. Verkeer is er nagenoeg niet. Na Pyongyang is de zuidelijke stad Kaesong de grootste stad op de route, hier is ook een groot industrieterrein. De snelweg eindigt op enkele kilometers van de grens met Zuid-Korea.

Geschiedenis

De Pyongyang - Kaesong Expressway is de op één na oudste autosnelweg van Noord-Korea, en de eerste die volledig ongelijkvloers is uitgebouwd. De snelweg is op 12 april 1992 opengesteld voor het verkeer tussen Pyongyang en Kaesong over 160 kilometer.

Externe links

Referenties

Expressways in Noord-Korea

Pyongyang - Hyangsan ExpresswayPyongyang - Kaesong ExpresswayPyongyang - Nampho ExpresswayPyongyang - Wonsan ExpresswayWonsan - Hamhung Expressway