Pyongyang - Kaesong Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Pyongyang - Kaesong Expressway.svg
AH1
Begin Pyongyang
Einde Kaesong
Lengte 160 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Pyongyang - Wonsan Expressway

Afslagsymbool.svg Chunghwa

Afslagsymbool.svg Songrim

Afslagsymbool.svg Sinchon

Afslagsymbool.svg Sariwon-North

Afslagsymbool.svg Sariwon-East

Afslagsymbool.svg Sohung

Afslagsymbool.svg Pyongsan

Afslagsymbool.svg Pyongsan-South

Afslagsymbool.svg Kumchon

Afslagsymbool.svg Kyeojong

Afslagsymbool.svg Kaesong

Afslagsymbool.svg Kaesong-East

De Pyongyang - Kaesong Expressway is een expressway in Noord-Korea. De snelweg voert vanaf de hoofdstad Pyongyang naar Kaesong bij de grens met Zuid-Korea. De snelweg is 160 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het zuiden van Pyongyang op een knooppunt met de Pyongyang - Wonsan Expressway, die naar de oostkust loopt. Een brede stadsboulevard gaat verder richting het centrum van Pyongyang. De Pyongyang - Kaesong Expressway voert in eerste instantie zuidwaarts, later zuidoostwaarts tot oostwaarts. De snelweg kent grotendeels gescheiden rijbanen, alhoewel het soms ook één brede rijbaan is. Wegmarkering en rijstrookindelingen ontbreken volledig. Middenbermen zijn op kunstwerken van vangrails voorzien, elders van heggen en beplanting. Halverwege de route is een verzorgingsplaats met overkluizing.[1] De snelweg heeft rijbanen van circa 10 meter breed, voldoende voor 2x2 rijstroken en vluchtstroken. Verkeer is er nagenoeg niet. Na Pyongyang is de zuidelijke stad Kaesong de grootste stad op de route, hier is ook een groot industrieterrein. De snelweg eindigt op enkele kilometers van de grens met Zuid-Korea.

Geschiedenis

De Pyongyang - Kaesong Expressway is de op één na oudste autosnelweg van Noord-Korea, en de eerste die volledig ongelijkvloers is uitgebouwd. De snelweg is op 12 april 1992 opengesteld voor het verkeer tussen Pyongyang en Kaesong over 160 kilometer.

Externe links

Referenties

Flag of North Korea.svg Expressways in Noord-Korea Flag of North Korea.svg

Pyongyang - Hyangsan ExpresswayPyongyang - Kaesong ExpresswayPyongyang - Nampho ExpresswayPyongyang - Wonsan ExpresswayWonsan - Hamhung Expressway