Pyongyang - Nampho Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
?
Begin Pyongyang
Einde Nampho
Lengte 40 km
Route

Pyongyang

Kangson-East

Kangson-West

Yonggang

Nampho Bypass

Nampho

De Pyongyang - Nampho Expressway is een expressway in Noord-Korea. De snelweg vormt een verbinding tussen de hoofdstad Pyongyang en de havenstad Nampho. Het is de kortste en breedste snelweg van het land en is 40 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het westen van Pyongyang, vanwaar een brede stadsboulevard geflankeerd door flats de stad ingaat. De snelweg telt 2x5 rijstroken maar een rijbaanscheiding ontbreekt grotendeels. Het is de enige Noord-Koreaanse snelweg die wegmarkering en rijstrookindeling heeft. Alle aansluitingen zijn ongelijkvloers en de snelweg voert in zuidwestelijke richting door laaggelegen kustgebied. In Nampho eindigt de snelweg.

Geschiedenis

De Pyongyang - Nampho Expressway is de nieuwste snelweg van Noord-Korea. De aanleg begon rond 1998 en op 11 oktober 2000 werd de snelweg opengesteld voor het verkeer over 40 kilometer.

In 2013 werd de rijbaan richting Nampho gerenoveerd tussen Pyongyang en Hwasok. Hierbij werd de ventweg verbreed door het snelwegprofiel te versmallen van 5 naar 4 rijstroken. In 2018 werd van hetzelfde traject ook de rijbaan richting Pyongyang gerenoveerd. Zuidelijk van Hwasok heeft de snelweg nog het oude profiel van 2x5 rijstroken.

Referenties


Expressways in Noord-Korea

Pyongyang - Hyangsan ExpresswayPyongyang - Kaesong ExpresswayPyongyang - Nampho ExpresswayPyongyang - Wonsan ExpresswayWonsan - Hamhung Expressway