Pyongyang - Wonsan Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Pyongyang - Wonsan Expressway.svg
?
Begin Pyongyang
Einde Wonsan
Lengte 200 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Pyongyang - Kaesong Expressway

Afslagsymbool.svg Pyongyang

Afslagsymbool.svg Tomb of King Tongmyong

Afslagsymbool.svg Chiso

Afslagsymbool.svg Sungho

Afslagsymbool.svg Komunmori

Afslagsymbool.svg Ch'ilsongdae

Afslagsymbool.svg Koksan-South

Afslagsymbool.svg Koksan

Afslagsymbool.svg Singpyong Rest area

Afslagsymbool.svg Singpyong

Afslagsymbool.svg Changdong

Afslagsymbool.svg Osarang

Afslagsymbool.svg Chonnae

Afslagsymbool.svg Kumi

Afslagsymbool.svg Chilbong

Afslagsymbool.svg Wonsan

De Pyongyang - Wonsan Expressway is een expressway in Noord-Korea. De snelweg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Pyongyang tot de oostelijke havenstad Wonsan. De snelweg is 200 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het zuiden van de stad Pyongyang en kent een knooppunt met de Pyongyang - Kaesong Expressway. De snelweg voert oostwaarts door het bergachtige binnenland van Noord-Korea. De snelweg telt 2x2 rijstroken en vluchtstroken maar een rijbaanscheiding ontbreekt regelmatig. Wel is er soms wegmarkering. De snelweg wordt gekenmerkt door een groot aantal viaducten en tunnels. Qua aansluitingen is het de meest substandaard snelweg van Noord-Korea, zijwegen komen incidenteel gewoon op de rijbaan uit. Er is nagenoeg geen verkeer, alhoewel er soms wel wandelaars op de snelweg zijn. Halverwege de route is er een verzorgingsplaats in de bergen met uitzicht op een stuwmeer. De snelweg eindigt in de oostelijke stad Wonsan.

Geschiedenis

De snelweg is de oudste van Noord-Korea en in de jaren 70 aangelegd. Het was ook de lastigste snelweg om aan te leggen. De snelweg lijkt gemodelleerd naar de Expressway 1 in Zuid-Korea die iets eerder werd aangelegd van Seoul naar Busan. De Pyongyang - Wonsan Expressway is op 2 september 1978 opengesteld voor het verkeer over 200 kilometer.

Referenties


Flag of North Korea.svg Expressways in Noord-Korea Flag of North Korea.svg

Pyongyang - Hyangsan ExpresswayPyongyang - Kaesong ExpresswayPyongyang - Nampho ExpresswayPyongyang - Wonsan ExpresswayWonsan - Hamhung Expressway