Orbital Road

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Q4 (Qatar))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Qatar 2.svg
New Orbital Highway and Truck Route map.png
Q2 / Q4
Begin Mesaieed
Einde Ras Laffan
Lengte 180 km
Route

Afslagsymbool.svg Mesaieed

Knooppuntsymbool.svg Hamad Port Road

Knooppuntsymbool.svg east-west expressway

Knooppuntsymbool.svg G-Ring Road

Knooppuntsymbool.svg Highway 5

Afslagsymbool.svg Al Waab Street

Knooppuntsymbool.svg temporary truck route

Knooppuntsymbool.svg Highway 3

Afslagsymbool.svg villages

Afslagsymbool.svg Abu Thaylah

Afslagsymbool.svg Al Khor

Knooppuntsymbool.svg Highway 1

De Orbital Road of Orbital Highway (Arabisch: بالطريق المداري), officieel de Al Majd Road (طريق_المجد) ook bekend als de New Orbital Highway and Truck Route (الطريق المداري الواصل) is een expressway in Qatar. De snelweg zal de westelijke bypass van de stad Doha gaan vormen en heeft een geplande lengte van 180 kilometer.

Wegnummering

De Orbital Road is ten zuiden van de Dukhan Highway (Q3) als de Q2 genummerd en ten noorden van de Dukhan Highway als de Q4.

Routebeschrijving

Orbital Road Qatar.jpg

De Orbital Ring Road bestaat uit de eigenlijke bypass van Doha, vanaf Mesaieed in het zuiden tot Ras Laffan en Al Khor in het noorden, plus een aftakking halverwege naar Lusail.

De snelweg begint bij Mesaieed, een kleine industriestad ten zuiden van Doha. Het is de zuidelijkste plaats van enige omvang in Qatar. De snelweg heeft vanaf hier een parallelstructuur met 2x5 rijstroken voor personenauto's en parallelwegen met 2 tot 3 rijstroken per richting voor vrachtwagens. De snelweg voert ten westen van Doha langs door vlak woestijngebied. Aan de zuidwestkant van Doha is een knooppunt met de G-Ring Road en kort daarna volgt een turbineknooppunt met de Highway 5 (Salwa Road) van Doha naar Saudi-Arabië.

Vervolgens voert de Orbital Road vrij ruim ten westen van Doha langs, ook hier met een parallelstructuur met 14 rijstroken. Bij het Ahmed bin Ali Stadium ten westen van Doha volgt een groot complex knooppunt, men kruist hier de Highway 3 (Dukhan Highway) naar Dukhan, maar hier splitst ook de aftakking naar Lusail af. De Orbital Road voert hierna ten noordwesten van Doha, parallel aan de Highway 1. Ook dit deel heeft een brede parallelstructuur. Zo'n 30 kilometer ten noorden van Doha is er weer een splitsing, een zijtak naar Al Khor en een doorgaande route naar Ras Laffan. De snelweg eindigt dan bij Ras Laffan in het noorden van Qatar.

Geschiedenis

Tussen Mesaieed en de Route 5 ten westen van Doha bestond al langere tijd een enkelbaans weg. Deze is in 2013 verbreed naar 2x2 rijstroken. Verder noordwaarts tussen de Route 5 en de Route 1 ten noorden van Doha is tussen 2013 en 2014 een 'temporary truck route' aangelegd met 2x2 rijstroken. Deze 41 kilometer lange weg opende op 1 december 2014 voor het verkeer.[1] Dit was echter geen echte snelweg, veel kruispunten waren rotondes, maar vrachtverkeer kon tenminste de stad Doha bypassen.

In januari 2014 is fase 1 aanbesteed, een 45 kilometer lange verbinding tussen de nieuwe havens van Doha en de daadwerkelijke bypass. Dit deel is 45 kilometer lang en kost € 440 miljoen.[2] In maart 2014 is de aanbesteding van fase 2 afgerond, 41 kilometer van Salwa Road (Route 5) tot nabij het Lusail International Circuit. Dit deel kost € 850 miljoen. Fase 3 is ook in maart 2014 aanbesteedt en loopt vanaf Mesaieed tot Salwa Road (Route 5) en is 57 kilometer lang. Dit deel kost € 1,2 miljard.[3] Op 8 april 2017 opende de eerste 29 kilometer tussen de G-Ring Road en de Dukhan Highway.[4]

Op 16 juli 2017 openden drie delen die als onderdeel van de Orbital Road worden beschouwd, met een gecombineerde lengte van 69 kilometer.[5][6] Dit betrof het zuidelijke deel van 18 kilometer lengte tussen Mesaieed en de G-Ring Road, 33 kilometer tussen de Dukhan Highway en de zijtak naar Al Khor, evenals een daaraan parallel verlopend deel tussen de Dukhan Highway en Highway 1 bij Umm Salal Ali ten noorden van Doha over 18 kilometer. Dit betrof de reconstructie van de 'Temporary Truck Route'. Hiermee was 125 kilometer van de geplande 195 kilometer van de ringstructuur van Doha opengesteld.

Op 7 februari 2019 volgde de officiële openstelling van de gehele bypass en aanverwante projecten.[7] Dit betrof Mesaieed Road, Hamad Port Road, Al Wukair Road en de Orbital Road. Hierbij werd ook de officiële naam van de Orbital Road bekend gemaakt: Al Majd Road.[8] De naam is een vernoeming naar 'Tamim the Glorious' (Tamim al-majd), een naam van Tamim bin Hamad Al Thani, de emir van Qatar. De naam kreeg grote betekenis vanwege de door de Saudi's geleide blokkade van Qatar vanaf 2017.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
G-Ring Road Highway 3 29 km 08-04-2017
Mesaieed G-Ring Road 18 km 16-07-2017
Highway 3 Al Khor 33 km 16-07-2017
Highway 3 Highway 1 (branch route) 18 km 16-07-2017

Breedste wegvak

Westelijk van Doha komen de binnenste en buitenste bypass van Doha samen. Hier bevindt zich een samenvoeging met 10 rijstroken naast elkaar in één richting. Dit is het breedste stuk snelwegrijbaan ter wereld.[9]

Toekomst

Later moet fase 4 aangelegd worden, een noordwaartse verlenging vanaf de bestaande Orbital Road tot bij Ras Laffan.

Referenties

Flag of Qatar.svg Autosnelwegen in Qatar Flag of Qatar.svg

Q1Q2Q3Q4Q5Q6Q39Q141

Al Khor ExpresswayAl Wakrah BypassOrbital RoadHamad Port RoadRas Abu Abboud StreetEast Industrial StreetLusail ExpresswayAl Rayyan RoadSabah Al-Ahmad Corridor

Doha Ring Roads: BCDEFG