QL13

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
QL13.svg
QL13 Vietnam map.png
Quốc lộ 13
Begin T.P. Hồ Chí Minh
Einde Cửa khẩu Hoa Lư (KH)
Lengte 145 km
Route

Centrum.svg Ho Chi Minh City

Centrum.svg Thuận An

Centrum.svg Thủ Dầu Một

Centrum.svg Bến Cát

Centrum.svg Bình Long

Centrum.svg Cửa khẩu Hoa Lư

Flag of Cambodia.svg Highway 74

De QL13 of Quốc lộ 13 is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Ho Chi Minh City tot de grens met Cambodja bij Cửa khẩu Hoa Lư. De QL13 is 145 kilometer lang.

Routebeschrijving

De QL13 voert vanaf Ho Chi Minh City noordwaarts tot de grens met Cambodja bij Cửa khẩu Hoa Lư, waar een wat secundaire weg aansluit naar het oosten van dat land. De QL13 is in Ho Chi Minh City een belangrijke stadsweg en telt er 2x3 rijstroken. Via een brug steekt men de rivier de Saigon over. De QL13 verloopt daarna door de noordelijke voorsteden en daarna door het dichtbevolkte platteland met veel lintbebouwing. De weg telt over bijna de gehele lengte gescheiden rijbanen, alleen het noordelijkste deel tot de grens met Cambodja is enkelbaans. De weg telt 2x3 rijstroken in de noordelijke voorsteden, 2x2 rijstroken in de periferie en verder noordwaarts. Erg hoogwaardig is de weg echter niet, er zijn vrijwel geen ongelijkvloerse aansluitingen. Bij de grensovergang met Cambodja is een bedrijventerrein gevestigd.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk enkelbaans en kende lintbebouwing. Vanaf eind jaren '90 begonnen de eerste bedrijventerreinen in de omgeving van de weg gebouwd te worden, waardoor het verkeer sterk toenam. Het eerste dubbelbaans deel was de route door de stad Thủ Dầu Một, even ten noorden van Ho Chi Minh City, dat al voor 2003 2x2 rijstroken had. Midden jaren 2000 is de weg in Ho Chi Minh City naar 2x2 tot 2x3 rijstroken verbreed. Met de bouw van grote industrieterreinen rond Bến Cát is de weg ook in deze regio midden jaren 2000 naar 2x2 rijstroken verbreed. Tegen 2010 was de weg dubbelbaans tot aan Bình Long. Omstreeks 2018 is een klaverblad aangelegd ten zuiden van Chơn Thành.

In Ho Chi Minh City steekt de weg de rivier de Saigon over via de Bình Triệu Bridge, die bestaat uit een set van twee betonnen bruggen. De eerste brug is vermoedelijk in de jaren '60 aangelegd, de tweede brug in 2003. De bruggen zijn respectievelijk 554 en 560 meter lang met 2x3 rijstroken.

Referenties