QL18

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf QL18B)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quốc lộ 18
Begin Nội Bài
Einde Móng Cái (CN)
Lengte 317 km
Route

Nội Bài

Bắc Ninh

Hạ Long

Cẩm Phả

Móng Cái

De QL18 of Quốc lộ 18 is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Nội Bài ten noorden van Hanoi tot aan de grensovergang Móng Cái met China. De QL18 vormt de kustroute van het noorden van Vietnam. De QL18 is 317 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Bãi Cháy Bridge in Hạ Long.

De QL18 verloopt langs de noordkant van Hanoi, de noordzijde van de Red River Delta en daarna langs de kust van het noorden van Vietnam. De weg voert daarbij door verschillende streken. De QL18 begint nabij de luchthaven van Hanoi op de QL2 en volgt de eerste 32 kilometer tot Bắc Ninh de Noi Bai - Ha Long Expressway. Dit is één van de zeer weinige nationale wegen van Vietnam die over een autosnelweg voert, vermoedelijk omdat de snelweg tolvrij is. De QL18 verloopt daarna tussen de noordelijke tak van de Red River en de bergen in, deze omgeving is dichtbevolkt maar kent geen grote steden op de route, de QL18 bypasst de kuststad Haiphong wat verder naar het noorden.

De QL18 verloopt vervolgens langs de Hạ Long Bay en steekt via de grote Bãi Cháy Bridge een zeestraat van de baai over in de stad Hạ Long. Dit is tevens ook de grootste stad die direct op de route van de QL18 ligt. De passage door Hạ Long telt 2x2 tot 2x3 rijstroken en is deels ongelijkvloers. De QL18 voert daarna door het grootste mijnbouwgebied van Vietnam, een zeer geïndustrialiseerde kuststreek. De QL18 buigt hier naar het noorden af en is daarna enkelbaans. de route verloopt uiteindelijk weer oostwaarts, dicht langs zee. De Hai Phong - Mong Cai Expressway verloopt hier parallel aan de QL18. Men bereikt dan Móng Cái, de grensstad met China. Aan Chinese zijde gaat de Qindong Expressway (G7511) verder naar Qinzhou.

Geschiedenis

De QL18 is van oudsher een belangrijke route als ontsluiting langs de Hạ Long Bay en de grote mijnbouwstreek ten oosten van de stad Hạ Long. In 2003 werd de westelijkste 23 kilometer opgewaardeerd tot autosnelweg, dit is een onderdeel van de Noi Bai - Ha Long Expressway, maar heeft een lagere ontwerpstandaard en is tolvrij. Dit was voorheen ook als de QL18B genummerd.

In de stad Hạ Long was oorspronkelijk een veerdienst over de baai, die in 2006 werd vervangen door de Bãi Cháy Bridge, een grote tuibrug. In 2018 en 2022 is de QL18 in drie fases vervangen door de parallel aangelegde Hai Phong - Mong Cai Expressway. Hiermee was alleen nog het deel tussen Bắc Ninh en Hai Phong niet gebypasst door een autosnelweg, alhoewel dat indertijd wel gepland was.

Referenties