QL1

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf QL1A)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quốc lộ 1
Begin Hữu Nghị Quan (PRC)
Einde Cà Mau
Lengte 2.360 km
Route

Lạng Sơn

Kép

Bắc Giang

Bắc Ninh

Hà Nội

Phủ Lý

Ninh Bình

Thanh Hóa

Vinh

Hà Tĩnh

Đồng Hới

Đông Hà

Huế

Da Nang

Tam Kỳ

Quảng Ngãi

Qui Nhơn

Tuy Hòa

Vạn Giã

Nha Trang

Cam Ranh

Phan Thiết

Biên Hòa

Hồ Chí Minh

Tân An

Mỹ Tho

Vĩnh Long

Cần Thơ

Sóc Trăng

Bạc Liêu

Cà Mau

De Quốc lộ 1, afgekort QL1, ook bekend als Đường 1 (weg 1) is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt de belangrijkste verbinding van het land en verloopt noord-zuid vanaf de grens met China via Hanoi, Da Nang en Ho Chi Minh City naar Cà Mau in het zuiden van het land. De weg verbindt de meeste grote steden van Vietnam met elkaar en loopt lange stukken langs de kust tussen Hanoi en Ho Chi Minh City. De lengte van de weg wordt gegeven als 2.360 of 2.395 kilometer. Het is daarmee veruit de langste weg van Vietnam.

Routebeschrijving

De QL1 bij Chi Lăng in de bergen van noordelijk Vietnam.
De QL1 in Bắc Ninh, ten noorden van Hanoi.

De QL1 begint op de Friendship Pass (Vietnamees: Cửa khẩu Quốc tế Hữu Nghị) op de grens met China in de provincie Lạng Sơn. Ter plaatse eindigt aan de Chinese kant de Nanyou Expressway (G7211) uit Nanning, evenals de hoofdweg G322 die ook uit Nanning komt. De weg voert vanaf hier in zuidwestelijke richting, eerst door de bergen, later door de zeer brede en vlakke vallei van de Sông Hồng, ook wel bekend als de Red River. Na 170 kilometer bereikt men de hoofdstad Hanoi. De QL1 voert via de 3rd Ring Road van Hanoi die als autosnelweg is uitgevoerd.

Vanaf Hanoi voert de weg zuidwaarts, geleidelijk dichter bij de kust komend, waarna de weg vanaf Thanh Hóa de kustweg van Vietnam vormt, eerst langs de Golf van Tonkin, later langs de Zuid-Chinese Zee. De weg volgt daarna honderden kilometers lang de kust van Vietnam, daarbij door alle noemenswaardige kustplaatsen komend. In het noorden van Vietnam is de kuststreek vrij vlak met brede zandstranden en zandverstuivingen. Het land is hier slechts 40 tot 50 kilometer breed, naar het westen liggen bergen en de grens met Laos.

Vlak voor de grote kuststad Da Nang voert de QL1 over een lage bergpas, daarna voert de weg zuidwaarts door een kustregio die meer hoogteverschillen kent. De afstand van zee varieert van amper een kilometer tot meer dan tien kilometer. Het kustgebergte is met name in de ruime regio van Nha Trang wat hoger. Waar de kustlijn naar het zuidwesten afbuigt wordt het gebied droger en bestaat uit savanne. De omgeving van de QL1 is over het algemeen dichtbevolkt.

Vanaf Phan Thiết buigt de QL1 naar het westen af en loopt daarbij verder landinwaarts. De weg voert dan door een dichtbevolkte regio, door Ho Chi Minh City, ook wel bekend als Saigon. Men kruist hier ook de delta van de rivier de Saigon. De QL1 verloopt over de noordelijke ringweg van Ho Chi Minh City. Zuidelijk van Ho Chi Minh City voert de weg door de delta van de Mekong, één van de grootste rivierdelta's van Azië. Dit gebied bestaat uitsluitend uit dichtbevolkt laagland. Bij Vĩnh Long en Cần Thơ steekt men de twee hoofdarmen van de Mekong over via grote tuibruggen. De weg voert dan door dichtbebouwd gebied verder naar het zuidwesten en eindigt uiteindelijk in Cà Mau, niet ver van het zuidpuntje van Vietnam.

Geschiedenis

De QL1 nabij Phú Yên in het zuiden van Vietnam.

De weg werd grotendeels in de jaren '30 van de 20e eeuw aangelegd tijdens de Franse koloniale periode. De weg was tijdens de Vietnamoorlog een cruciale verbinding voor troepenverplaatsingen, bijna alle noemenswaardige steden in de wijde grensregio tussen Noord- en Zuid-Vietnam liggen aan deze weg. De weg werd na de Franse koloniale tijd weinig ontwikkeld omdat door conflictregio's liep, alhoewel er tijdens de Tweede Wereldoorlog geen conflict was in Vietnam, maar kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog brak er conflict uit, eerst tegen de Fransen, later tussen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam, waarbij het zuiden gesteund werd door de Verenigde Staten. De oorlog in Vietnam duurde uiteindelijk bijna 20 jaar.

Pas na de Vietnamoorlog kon het land gaan ontwikkelen. De weg is vanaf de jaren '90 meer ontwikkeld, deels met steun van de overheid van Japan, dat veel infrastructuurprojecten in Vietnam gesteund heeft via het Japan International Cooperation Agency.

Het wegnummer wordt ook vaak aangeduid als de 'QL1A'. Dit is hetzelfde als de QL1.

Friendship Pass

De Friendship Pass is van oudsher de grens tussen China en Vietnam. In de 20e eeuw kwam de pas echter volledig in China te liggen, de daadwerkelijke grensovergang ligt een klein stukje naar het zuiden. De definitieve grens werd in 2000 door beide landen aangenomen. De naam Friendship Pass komt voort uit de periode van een sterke band tussen China en Noord-Vietnam, tijdens de Vietnamoorlog. De huidige naam bestaat pas sinds 1965. De oorspronkelijke naam was de South Suppressing Pass, wat in 1953 gewijzigd werd naar de South Watching Pass.

Hanoi

Rond Hanoi voert de QL1 over de 3rd Ring Road ten oosten van de stad langs. De brug over de Red River opende in 2006 voor het verkeer. In 2010 opende de zuidring zodat doorgaand verkeer niet meer dwars door Hanoi hoefde.

Hải Vân Tunnel (Da Nang)

Bij Da Nang ligt de Hải Vân Tunnel, met 6,2 kilometer de langste tunnel van Vietnam. De tunnel opende in 2005 en is in 2021 verdubbeld naar 2x2 rijstroken.

Ho Chi Minh City (Saigon)

Tussen 1957 en 1961 is met Amerikaanse steun een 31 kilometer lange weg met 4 rijstroken aangelegd tussen Biên Hòa en Ho Chi Minh City. Deze weg staat sinds 1984 bekend als de Hanoi Highway (Vietnamees: Xa lộ Hà Nội) en is een belangrijke invalsweg van Ho Chi Minh City, met een cruciale brugverbinding over de Saigon River. De QL1 loopt alleen over het noordelijk/oostelijk deel hiervan, voordat de QL1 afslaat en over de bypass van Ho Chi Minh City loopt. De rest is de QL52.

Circa 2001-2003 is de bypass van Ho Chi Minh City verbreed van een eenvoudige tweestrooks weg met lintbebouwing tot een weg met 2x2 rijstroken en gescheiden rijbanen. Ook is de brug over de Saigon aan de noordkant van de stad destijds vervangen door een nieuwe brug met 4 rijstroken en een nabijgelegen ongelijkvloerse kruising. Circa 2009-2010 is in het zuidwesten van de stad een incompleet klaverblad opengesteld.

Mekongdelta

De Cần Thơ Bridge.

In de Mekongdelta zijn twee grote bruggen opengesteld, in 2000 opende de Mỹ Thuận Bridge en in 2010 opende de Cần Thơ Bridge. Hiermee was het voor het eerst mogelijk om zonder veerdiensten het zuidelijkste deel van Vietnam te bereiken.

North-South Expressway

Parallel aan de QL1 wordt de North-South Expressway (Vietnamees: Đường cao tốc Bắc – Nam) ontwikkeld. Deze autosnelweg moet uiteindelijk Hanoi met Ho Chi Minh City verbinden over een lengte van 1.811 kilometer. De bouw hiervan begon in 1998 ten zuiden van Hanoi. Het zal nog wel enige tijd duren voordat de QL1 tussen Hanoi en Ho Chi Minh City helemaal is vervangen door de autosnelweg.

Referenties