QL1D

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
QL1D.svg
QL1D Vietnam map.png
Quốc lộ 1D
Begin Qui Nhơn
Einde Hòa Phú
Lengte 33 km
Route

Centrum.svg Trần Quang Diệu QL1A

Centrum.svg Qui Nhơn

Junction.svg QL1A

De QL1D of quốc lộ 1D is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een korte noord-zuidroute langs de kust bij Qui Nhơn in het zuiden van het land. De QL1D is 33 kilometer lang.

Routebeschrijving

De QL1A loopt in dit gebied iets landinwaarts, en bypasst de stad Qui Nhơn. De QL1D begint ten westen van Qui Nhơn op de QL1A en voert dan door deze stad om vervolgens zuidwaarts te lopen, deels direct langs zee. De weg kruist de grens tussen twee provincies en eindigt ruim ten zuiden van Qui Nhơn weer op de QL1A.

Geschiedenis

Qui Nhơn is een redelijk grote stad en was tijdens de Vietnamoorlog een belangrijke Amerikaanse basis. Noordelijk van de stad is een nieuw havengebied ontwikkeld, tussen 2003 en 2006 is de Thị Nại Bridge aangelegd naar een nieuwe diepzeehaven en was met een lengte van 2.477 meter de langste zeebrug van Vietnam bij openstelling. Het is echter geen direct onderdeel van de QL1D, en het havengebied is in de 10 jaar na openstelling van de brug nauwelijks ontwikkeld.

In 2015 is begonnen om de QL1D vanaf de QL1A tot Qui Nhơn naar 2x2 rijstroken te verbreden. Als eerste gebeurde dit ten westen van de stad. In 2016 is begonnen om het deel dichter bij Qui Nhơn ook naar 2x2 rijstroken te verbreden. De kustroute ten zuiden van Qui Nhơn is niet opgewaardeerd.

Referenties