QL2

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quốc lộ 2
Begin Hà Nội
Einde Thanh Thủy (PRC)
Lengte 312 km
Route

Hà Nội

Vĩnh Yên

Việt Trì

Tuyên Quang

Hà Giang

Thanh Thủy

S210

De QL2 of quốc lộ 2, deels ook bekend als de QL2A, is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een verbinding vanaf de hoofdstad Hanoi naar de grens met China bij Thanh Thủy. De weg is 312 kilometer lang.

Routebeschrijving

De QL2 begint in de voorstad Phù Lỗ op de QL3, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Hanoi zelf. De weg loopt langs de luchthaven van Hanoi en voert in noordwestelijke richting door de dichtbevolkte vallei van de Sông Hồng (Red River). De weg telt grotendeels 2x2 rijstroken tot aan Vĩnh Yên. Westelijker zijn twee bruggen over de rivier de Sông Lô, een oude vakwerkbrug en een tolbrug met 2x2 rijstroken. De QL2 is daarna door Việt Trì met 2x2 rijstroken uitgerust.

De weg voert dan in noordwestelijke richting door een gebied dat geleidelijk wat minder dichtbevolkt wordt, en tevens bebost en heuvelachtig wordt. De QL2 is daarna overwegend een tweestrooks weg die weinig hoogwaardig is uitgebouwd. De weg volgt grotendeels de vallei van de Sông Lô, en passeert door het stadje Tuyên Quang, waar een bypass met 2x2 rijstroken ligt. Verder richting de grens met China worden de bergen geleidelijk hoger, met toppen tot boven de 2.000 meter. De laatste grotere plaats op de route is Hà Giang, waarna na het dorp Thanh Thủy de grens met China volgt. Aan Chinese zijde gaat de provinciale weg S210 van Yunnan verder naar Wenshan.

Wegnummer

De weg is grotendeels als de QL2 genummerd, maar is tussen Phù Lỗ en Vĩnh Yên ook deels als de QL2A genummerd.

Geschiedenis

De QL2 is een regionale verbinding die met name van belang is in de vallei van de rivier de Sông Lô. Het doorgaande belang van de weg als route naar China is geringer, de westelijker gelegen route via Lào Cai is belangrijker voor verkeer tussen Hanoi en Kunming.

Vermoedelijk rond 2010 is de weg tussen de luchthaven van Hanoi en Vĩnh Yên naar 2x2 rijstroken verbreed. In die tijd is ook een zuidelijke bypass met 2x2 rijstroken langs Vĩnh Yên aangelegd.

De kruising van de rivier de Sông Lô bij Việt Trì ging oorspronkelijk via een spoorbrug waarbij verkeer met lussen het hoogteverschil moest overwinnen, en reed over een brugdek aan weerszijden van de eigenlijke vakwerkbrug, de Việt Trì Bridge. Op 30 november 2013 begon de bouw van een nieuwe brug met 2x2 rijstroken,[1] die op 19 mei 2015 is opengesteld voor het verkeer.[2] Deze Hạc Trì Bridge is een tolweg.

Parallel aan de QL2 is de Hanoi - Lao Cai Expressway aangelegd. In 2013 opende het eerste deel hiervan tussen Hanoi en Vĩnh Yên, en in 2014 verder westwaarts. Deze snelweg loopt tussen Hanoi en Việt Trì parallel aan de QL2/QL2A.

Referenties