QL3

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
QL3.svg
QL3 Vietnam map.png
Quốc lộ 3
Begin Hà Nội
Einde Tà Lùng (PRC)
Lengte 351 km
Route

Centrum.svg Hà Nội

Centrum.svg Phù Lỗ

Centrum.svg Thái Nguyên

Centrum.svg Chợ Mới

Centrum.svg Bắc Kạn

Centrum.svg Phủ Thông

Centrum.svg Cao Bằng

Centrum.svg Quảng Uyên

Centrum.svg Tà Lùng

Flag of the People's Republic of China.svg S319 / S325

De QL3 of quốc lộ 3 is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een noord-zuidroute door de bergen van noordelijk Vietnam, vanaf Hanoi via Thái Nguyên en Cao Bằng naar de grens met China bij Tà Lùng. De QL3 is 351 kilometer lang.

Routebeschrijving

De QL3 begint in het noorden van Hanoi bij Yên Viên op de oude QL1A en voert als tweestrooks weg noordwaarts door de dichtbevolkte vallei van de Sông Hồng (Red River). Parallel aan de QL3 lopen bredere en snellere wegen. De weg passeert net ten oosten van de luchthaven van Hanoi langs. De Hanoi - Thai Nguyen Expressway loopt vanaf daar parallel aan de QL3 naar de stad Thái Nguyên. De QL3 lift uiteindelijk op het noordelijk deel van de autosnelweg langs Thái Nguyên mee.

Noordelijk van Thái Nguyên wordt het terrein heuvelachtig en meer bebost, en uiteindelijk uitgesproken bergachtig. De weg is hier minder goed uitgebouwd, het is een bochtige weg die door veel dorpen gaat. De grotere plaatsen liggen hier echter verder uit elkaar. De bergen in dit gebied zijn tot circa 1.300 meter hoog. Via Bắc Kạn slingert de QL3 naar Cao Bằng, een kleine stad van regionaal belang. Na Cao Bằng buigt de QL3 naar het zuidoosten af en voert dan naar de grens met China. De laatste paar kilometer voor de Chinese grens is met 2x2 rijstroken uitgerust. Aan Chinese zijde gaat de provinciale S319 en S325 verder naar Chongzuo in Guangxi.

Geschiedenis

De QL3 is van oudsher voornamelijk een verbinding van Hanoi naar Thái Nguyên, daarna een verbinding naar de provinciehoofdstad Cao Bằng en pas op de laatste plaats een transitroute naar China. De grensovergang is van secundair karakter en is niet de meest logische route van Hanoi naar China. De voornaamste transitroute naar China is hier de QL1A. De QL3 is maar weinig hoogwaardig uitgebouwd.

In 2014 opende de Hanoi - Thai Nguyen Expressway voor het verkeer, zodat doorgaand verkeer tussen Hanoi en Thái Nguyên niet meer over de QL3 hoefde. Dichter bij Hanoi is de QL3 ook vervangen door andere wegen, waardoor de QL3 tussen Hanoi en Thái Nguyên nog weinig belang heeft voor doorgaand verkeer. De weg zelf is dan ook weinig opgewaardeerd.

Referenties