QL30

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quốc lộ 30
Begin An Thái Trung
Einde Dinh Bà
Lengte 120 km
Route

An Thái Trung

Cao Lãnh

Hồng Ngự

Dinh Bà

De QL30 of Quốc lộ 30 is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een oost-westroute in het zuiden van Vietnam, vanaf An Thái Trung tot de grens met Cambodja bij Dinh Bà. De QL30 is 120 kilometer lang.

Routebeschrijving

De QL30 verloopt vanaf de QL1 in An Thái Trung tot de grens met Cambodja bij Dinh Bà. Een groot deel van de route verloopt over de noordoever van de Mekong, door dichtbevolkt laagland. Bij het beginpunt is ook een aansluiting op de Ho Chi Minh City - Can Tho Expressway. Ten oosten van Cao Lãnh sluit de Cao Lanh - Rach Soi Expressway aan. De weg kent vrijwel overal intensieve lintbebouwing. De weg is enkelbaans, behalve in Cao Lãnh, waar de weg deels 2x3 rijstroken telt. De grensovergang met Cambodja ligt niet bij de Mekong maar wat verder van de rivier af.

Geschiedenis

De QL30 is een belangrijke verbindingsweg, vanwege de ligging op de noordoever van de Mekong. Het is een verbinding tussen twee Mekong-kruisende autosnelwegen, de CT.01 en de CT.02. Het belang van de route als internationale verbinding naar Cambodja is geringer. Aan Vietnamese zijde is wel een wat meer formeel grenscomplex dan aan Cambodjaanse zijde.

Referenties