QL5

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf QL5A)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
QL5.svg
QL5 Vietnam map.png
Quốc lộ 5
Begin Hà Nội
Einde Hải Phòng
Lengte 129 km
Route

Centrum.svg Hà Nội

Centrum.svg Như Quỳnh

Centrum.svg Hải Dương

Centrum.svg Hải Phòng

De QL5 of Quốc lộ 5 is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een oost-westroute in de Red River Delta, vanaf de hoofdstad Hanoi tot de havenstad Haiphong. De QL5 is 129 kilometer lang.

Routebeschrijving

De QL5 begint in het noordwesten van Hanoi en verloopt eerst door de noordelijke buitenwijken en voorsteden van de stad, daarna door dichtbevolkt laagland in de Red River Delta tot aan de havenstad Haiphong. Het deel door Hanoi is ruim opgezet met 2x3 rijstroken en een brede middenberm, plus aparte rijbanen voor motoren. Er is een boogbrug over de rivier de Duong. De weg telt daarna over de volledige lengte gescheiden rijbanen met 2x2 rijstroken. De QL5 vormt ook bypasses voor Hải Dương en Hải Phòng, de voornaamste andere steden op de route. Haiphong is een wat grotere stad, de QL5 voert nog ten oosten van de stad tot het havengebied waar veel industrie is.

Geschiedenis

De weg is al in de jaren '90 opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken, midden jaren '90 is ook een omlegging bij Hải Dương gerealiseerd. De bypass van Haipong is in de tweede helft van de jaren '90 aangelegd. In 1998 was de complete upgrade van de QL5 voltooid, waarmee Hanoi een verbeterde verbinding had met de havenstad Haiphong.

De weg begon oorspronkelijk niet in het noordwesten van Hanoi, maar in het oosten van de stad. De weg is in 2014 langs de noordkant van Hanoi verlengd als een moderne weg met 2x3 rijstroken en een ruime middenberm, met een dubbele boogbrug over de rivier de Duong.

In 2015 is de Hanoi - Hai Phong Expressway opengesteld als nieuwe autosnelweg tussen Hanoi en Haiphong. De QL5 wordt sindsdien vooral gebruikt door lokaal verkeer en tolvermijdend verkeer.

Referenties