QL6

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quốc lộ 6
Begin Hà Nội
Einde Mường Lay
Lengte 463 km
Route

Hà Nội

Hòa Bình

Mộc Châu

Sơn La

Mường Lay

De QL6 of Quốc lộ 6 is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf de hoofdstad Hanoi tot Mường Lay in het westen. De weg heeft een secundair karakter en voert door bergachtig gebied. De QL6 is 463 kilometer lang.

Routebeschrijving

De QL6 in het zuidwesten van Hanoi.

De QL6 verloopt vanaf de zuidwestkant van Hanoi tot Mường Lay, grotendeels parallel aan de rivier de Da, door een bergachtige streek. De weg voert door een gevarieerd landschap, maar er is sprake van veel lintbebouwing langs de QL6, op sommige trajecten continu over grotere afstanden. De weg is alleen in het stedelijk gebied van Hanoi breder, elders is het een enkelbaans weg met lage ontwerpstandaarden. Er liggen behalve Hanoi weinig andere grotere plaatsen op de route, de meeste plaatsen zijn dorpen en de continue lintbebouwing. De weg voert op het westelijk deel over twee bergpassen van 700 tot 800 meter hoog. Eindpunt Mường Lay ligt in een diep dal aan een stuwmeer, niet ver van de grens met Laos.

Geschiedenis

De weg is tijdens de Franse koloniale periode ontwikkeld als de Route Nationale 6 om het binnenland van het noorden van Vietnam te ontwikkelen. De weg is echter nadien nauwelijks verder ontwikkeld. De weg is in Hanoi wel meermaals verbreed met de ontwikkeling van nieuwe stadswijken. De weg is midden jaren 2000 naar 2x3 rijstroken verbreed. Tussen 2011 en 2021 is lijn 2A van de metro van Hanoi als viaduct bovenop de QL6 aangelegd tot aan het station Yên Nghĩa.

Referenties