QL60

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quốc lộ 60
Begin Mỹ Tho
Einde Sóc Trăng
Lengte 115 km
Route

Mỹ Tho

Bến Tre

Trà Vinh

Đại Ngãi

Sóc Trăng

De QL60 of quốc lộ 60 is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een verbinding door de Mekongdelta, vanaf Mỹ Tho tot Sóc Trăng. De QL60 is 115 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Rạch Miễu Bridge bij Mỹ Tho.

De QL60 verloopt vanaf de QL1 in Mỹ Tho tot de QL1 in Sóc Trăng. Beide wegen doorkruisen de delta van de Mekong, waarbij de QL60 dat wat dichter bij zee doet. De route kruist alle takken van de Mekong met diverse grote bruggen, zoals de Rạch Miễu Bridge, de Hàm Luông Bridge en de Cổ Chiên Bridge. De zuidelijke tak die de sông Hậu heet heeft echter geen bruggen, de QL60 heeft hier twee veerdiensten. Op delen van de route is veel lintbebouwing.

Geschiedenis

De QL60 is een relatief nieuwe wegverbinding, mogelijk gemaakt met de bouw van diverse grote bruggen over de Mekongdelta. Daarbij zijn diverse trajecten van de QL60 over een nieuw tracé aangelegd en volgen dus geen historische wegen met veel lintbebouwing. Rond Trà Vinh volgt de QL60 wel de historische wegenstructuur. Als eerste opende in 2009 de Rạch Miễu Bridge, tevens de grootste brug en onderdeel van een 8 kilometer lang nieuw tracé. In 2010 volgde de Hàm Luông Bridge, onderdeel van een 8 kilometer lang nieuw tracé ten westen van Bến Tre en in 2015 de Cổ Chiên Bridge, onderdeel van een 7 kilometer lang nieuw tracé. Hiermee waren 3 van de 4 primaire takken van de Mekong overspannen. Omstreeks 2020 opende een 15 kilometer lang nieuw tracé van de QL60 tussen de Hàm Luông Bridge en de Cổ Chiên Bridge.

Over de zuidelijke tak van de Mekong is de Đại Ngãi Bridge gepland, een tuibrug met een totale bruglengte van 2.860 meter. Het omvat 15,2 kilometer nieuw tracé van de QL60.

Referenties