QL80

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
QL80.svg
QL80 Vietnam map.png
Quốc lộ 80
Begin Vĩnh Long
Einde Hà Tiên
Lengte 215 km
Route

Centrum.svg Vĩnh Long

Centrum.svg Sa Đéc

Centrum.svg Mỹ Thành

Centrum.svg Rạch Sỏi

Centrum.svg Hà Tiên

Flag of Cambodia.svg

De QL80 is een quốc lộ in Vietnam. De weg vormt een oost-westroute in het zuiden van het land, net ten zuiden van de Mekongdelta, vanaf Vĩnh Long via Mỹ Thuận en Rạch Sỏi naar de grens met Cambodja bij Hà Tiên. De QL80 is 215 kilometer lang.

Routebeschrijving

De QL80 begint bij de stad Vĩnh Long bij de Mỹ Thuận Bridge op de QL1A. Dit is op de zuidoever van de noordelijke tak van de Mekong. De weg voert dan westwaarts door een dichtbevolkt laagland via Sa Đéc naar Mỹ Thành, waar men met een veerdienst de rivier de Sông Hậu oversteekt, de zuidelijkste tak van de Mekong. De weg voert dan in rechte lijn over een afstand van 55 kilometer naar Rạch Sỏi, een plaats aan de kust. De QL80 is enkelbaans en voert hier langs een kanaal, de volledige 55 kilometer van de weg is volledig omgeven door lintbebouwing. Iets oostelijker ligt een smalle autosnelweg parallel aan de QL80 naar Rạch Sỏi.

Rạch Sỏi ligt aan de Golf van Thailand, op dit punt slaat de QL80 naar het noordwesten af en volgt globaal de kustlijn. Ook dit deel van de route voert langs een afwateringskanaal met continue lintbebouwing. Het terrein is zeer vlak en bestaat uit laaglanden met rijstvelden. Er liggen geen echte dorpskernen op de route, maar de weg is wel over de volledige afstand omgeven door bebouwing. Het laatste deel naar Hà Tiên voert door een iets minder intensief gecultiveerd gebied. Hà Tiên is een duidelijke kern, waarna de grens met Cambodja volgt, en een weg verder gaat naar Kampot.

Geschiedenis

De weg voert door het zuiden van de Mekongdelta, ten zuiden van de hoofdrivieren maar door een laaggelegen streek waar rijst wordt verbouwd. De weg volgt grotendeels afwateringskanalen en vrijwel de gehele route voert continu door bebouwd gebied. Om Rạch Sỏi en het uiterste zuiden van Vietnam beter bereikbaar te maken is de Cao Lanh - Rach Soi Expressway een smal profiel parallel aan de QL80 aangelegd tussen de Mỹ Thuận Bridge en Rạch Sỏi. Deze autoweg opende op 12 januari 2021 voor het verkeer.[1]

Referenties