Qinghai

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Qinghai.png
Hoofdstad Xining
Grootste stad Xining
Oppervlakte 721.000 km²
Inwonertal 5.780.000
Lengte snelwegennet 3.900 km[1][2]
Eerste snelweg ?
Afkorting

Qinghai is een provincie in het westen van China. De provincie telt 5,7 miljoen inwoners en de hoofdstad is Xining.

Inleiding

Qinghai is een landinwaarts en afgelegen provincie in het westen van China. Het grenst kloksgewijs aan Gansu, Sichuan, Tibet en Xinjiang. Qinghai is extreem bergachtig, een groot deel van de provincie ligt boven de 3.000 meter hoogte en is zeer droog. Diverse bergtoppen reiken tot boven de 6.000 meter. Veruit de grootste stad is Xining, gelegen in een dal in het noordoosten van de provincie. In deze regio woont het overgrote deel van de bevolking van Qinghai, de rest van de provincie is zeer dunbevolkt met nauwelijks plaatsen, de enige plaats van omvang op de hoogvlakte is Golmud. Qinghai is één van de minst ontwikkelde provincies van China, vooral buiten de hoofdstad Xining.

Wegennet

De expressways in Qinghai.

Vanwege het bergachtige karakter en zeer lage bevolkingsdichtheid zijn er nauwelijks wegen in Qinghai. Veruit de belangrijkste is de Jingzang Expressway (G6), die Qinghai doorkruist maar nog lang niet voltooid is. Deze verbindt de hoofdstad Xining met de andere steden van China. Dit is tevens de enige grensoverschrijdende snelweg van Qinghai, naar Lanzhou in het oosten. Op de hoogvlakte van Qinghai zijn inmiddels ook wat snelwegtrajecten gereed. In de regio Xining liggen nog een aantal andere korte snelwegen, waarvan de Ningda Expressway wellicht de belangrijkste is. Ondanks de zeer desolate landschappen en enorme afstanden is Qinghai wel van belang als primaire toegangsroute naar het zuidelijk gelegen Tibet. De G109 is de hoofdroute naar Lhasa. De G214 voert naar het afgelegen oosten van Tibet en is vervangen door de Hainan - Yushu Expressway, die de hoogste snelweg ter wereld is. De G215 en G315 verlopen in het noordwesten van Qinghai naar de regio Xinjiang.

Expressways in Qinghai

Jingzang Expressway (G6) • Zhangwen Expressway (G0611) • Xining Outer Ring Expressway (G0612) • Xili Expressway (G0613) • Dema Expressway (G0615) • Liuge Expressway (G3011)

Ningda Expressway (S1) • Ping'a Expressway (S11) • Dexiao Expressway (S20) • Linhai Expressway (S22) • Ninggui Expressway (S1113) • Chade Expressway (S2013) • Minhe - Guanting ExpresswayXunlong Expressway


Geschiedenis

Pas in recente jaren zijn er snelwegen aangelegd in Qinghai, waarvan de Jingzang Expressway de oudste is, als primaire toegangsroute naar de provincie. De meeste andere snelwegen zijn na 2005 aangelegd. In 2011 openden de eerste delen van de Jingzang Expressway op de hoogvlakte. Westelijker zijn in 2012 de Chade Expressway en Dexiao Expressway in gebruik genomen. In 2014 opende de Xili Expressway (G0613), de hoogstgelegen snelweg ter wereld op de 4.824 meter hoge Bayan Har Pass. In 2017 opende een 389 kilometer lang deel van de Dema Expressway (G0615) in het zuidoosten van de provincie.

Externe links

Referenties

Flag of the People's Republic of China.svg China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau