Pont de Québec

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Quebec Bridge)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont de Québec
Overspant St. Laurent
Rijstroken 1x3
Totale lengte 987 meter
Hoofdoverspanning 549 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 03-12-1919
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont de Québec is een stalen cantilever vakwerkbrug in Canada, gelegen in de stad Québec in de gelijknamige provincie Québec. De brug overspant de Saint-Laurent (St. Lawrence).

Kenmerken

De brug is een monumentale cantilever vakwerkbrug met een totale lengte van 987 meter en een hoofdoverspanning van 549 meter. Het is een gecombineerde weg/spoorbrug, met 3 rijstroken (waaronder een wisselstrook) van de Route 175 en een enkelspoorse verbinding. De brug is maximaal 104 meter hoog en 28,7 meter breed. Naast de brug staat de Pont Pierre-Laporte voor snelverkeer.

Geschiedenis

De Pont de Québec was de eerste brug over de St. Lawrence bij Québec, daarvoor moest men via veerdiensten of in de winter over het ijs. Midden 19e eeuw werd al een brugverbinding over de rivier gepland, maar pas begin 20e eeuw werd het project concreet. In 1904 werd begonnen aan de bouw van een spoorbrug, maar toen de brug bijna klaar was bleek dat het ontwerp grote fouten bevatte, zo was het gewicht van de brug veel groter dan de draagkracht, en de bijna voltooide brug stortte op 29 augustus 1907 in, waarbij 75 arbeiders om het leven kwamen.

Later begon de aanleg van een tweede brug, die een veel grotere brug was om het gewicht te kunnen dragen. Hij werd mede ontworpen door de beroemde Pools-Amerikaanse ingenieur Ralph Modjeski, die veel Amerikaanse hangbruggen heeft ontworpen. Op 11 september 1916 stortte de centrale overspanning in het water, waarbij 13 arbeiders om het leven kwamen. De aanleg werd hervat en de brug kwam in 1919 gereed. De brug opende op 3 december 1919 voor het verkeer, en was bij openstelling de grootste brug ter wereld gedurende 10 jaar, tot in Detroit in 1929 de Ambassador Bridge gereedkwam.

De brug had oorspronkelijk geen wegverbinding. In 1929 kwam er één rijstrook beschikbaar, als tolweg. De tol werd in 1942 beëindigd. In 1949 werd de brug verbreed naar 2 rijstroken. Sinds 1993 heeft de brug 3 rijstroken, inclusief 1 wisselstrook. Sinds 1995 is de brug een National Historic Site of Canada.

In 1969 opende de Pont Pierre-Laporte, een hangbrug die parallel aan de Pont de Québec is gebouwd en het doorgaande snelverkeer verwerkt. Sindsdien heeft de Pont de Québec vooral nog een lokale functie.

Zie ook

Referenties