Queen Elizabeth II Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Queen Elizabeth II Bridge
Overspant Thames
Rijstroken 1x4
Totale lengte 812 meter
Hoofdoverspanning 450 meter
Hoogte brugdek 57,5 meter
Openstelling 30-10-1991
Verkeersintensiteit 139.545 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Queen Elizabeth II Bridge, is een tuibrug in Engeland in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in de A282 ten oosten van London. De brug overspant de rivier Thames met 4 rijstroken en wordt enkel gebruikt voor het verkeer in zuidelijke richting. Verkeer in noordelijke richting maakt gebruik van de nabijgelegen Dartford Tunnel.

Kenmerken

De brug is een tuibrug, waarop 4 rijstroken zonder vluchtstrook liggen. De brug overspant de rivier Thames, waarbij het brugdek zich op het hoogste punt op 65 meter hoogte bevindt. De brug is inclusief aanbruggen 812 meter lang en in totaal inclusief pylonen 137 meter hoog. De hoofdoverspanning is 450 meter lang. De doorvaarthoogte bedraagt 57,5 meter. Ten noorden en zuiden van de brug bevinden zich nog twee lange viaducten met aan de noordzijde een lengte van 1052 meter en aan de zuidzijde een lengte van 1008 meter. De brug is onderdeel van de Dartford Crossing.

Geschiedenis

Sinds 1963 is er sprake van een vaste oeververbinding ter hoogte van de brug in de vorm van de Dartford Tunnel. Al snel bleek dat de tunnel niet voldoende capaciteit had en in 1980 opende een tweede tunnelbuis. Ook deze buis had onvoldoende capaciteit dus begon in 1988 de bouw van de enorme tuibrug. De brug werd op 30 oktober 1991 officieel geopend door Queen Elizabeth II, waar de brug naar is vernoemd. De brug was bij de opening de langste tuibrug van Europa. Na de opening van de Second Severn Crossing, was de hoofdoverspanning de op één langste van het Verenigd Koninkrijk. De kosten voor de aanleg van de brug bedroegen £120 miljoen en nog eens £30 miljoen voor de lange viaducten ten noorden en zuiden van de brug.

Tol

Sinds 2014 kan niet meer cash of met credit cards tol betaald worden voor de Dartford Crossing. Men kan betalen door een account aan te maken[1] of éénmalig van te voren of tot 1 dag achteraf betalen.[2]

Voor de brug dient, sinds 15 november 2008, nog tussen 6 en 22 uur tol betaald te worden. Officieel is er sprake van een Charge sinds 1 april 2003. De tolopbrengsten werden oorspronkelijk gebruikt voor het afbetalen van de tunnel en later de bijbehorende brug. De verbinding is sinds 31 maart 2002 echter terugbetaald. Sinds 1 april 2003 zijn de tolopbrengsten voor de overheid.

De toltarieven sinds 2014.

Categorie zonder account met account
Auto £2.50 £1.67
Bestelauto £3.00 £2.63
Vrachtwagen £6.00 £5.19

Motoren en invalidenvoertuigen zijn vrijgesteld van tol.

Toekomst

Ondanks de opening van de brug in 1991 blijft de oeververbinding een bottleneck. Dit komt omdat het de oostelijkste vaste oeververbinding is over/onder de Thames. In 2004 is daarvoor een plan ingediend voor de Thames Gateway Bridge, die een extra vaste oeververbinding in het oosten van London zou moeten vormen. Dit plan is in 2008 van tafel verdwenen. Sindsdien gaan er stemmen op voor een nieuwe tunnel onder de Thames, die in de buurt van de huidige Dartford Crossing zou moeten komen.

Referenties

Bruggen over de River Thames in London

Queen Elizabeth II BridgeTower BridgeLondon BridgeSouthwark BridgeBlackfriars BridgeWaterloo BridgeWestminster BridgeLambeth BridgeVauxhall BridgeChelsea BridgeAlbert BridgeBattersea BridgeWandsworth BridgePutney BridgeHammersmith BridgeChiswick BridgeKew Bridge