Queensway Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Queensway Tunnel
A41 UK.png
Queensway Tunnel.jpg
Kruist Mersey
Lengte 3.237 meter
Openstelling 18 juli 1934
Intensiteit 35.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Queensway Tunnel is een tunnel in Engeland in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in de A41 bij de stad Liverpool. De tunnel telt 1x4 rijstroken en loopt onder de River Mersey en is 3237 meter lang.

Kenmerken

De tunnel bestaat uit één buis met 1x4 rijstroken en gaat onder de rivier Mersey door. De tunnel verbindt de stad Liverpool met Birkenhead. De tunnel ligt iets ten zuiden van de Kingsway Tunnel. De snelheidslimiet in de tunnel bedraagt 30 mph (~48 km/h). Omdat de buis rond van vorm is gelden er verschillende hoogtebeperkingen voor de linker- en rechterrijstrook. Op de linkerrijstrook geldt een hoogtebeperking van 3,9 meter, op de rechterrijstrook een hoogtebeperking van 4,75 meter.

Aan beide uiteinden van de tunnel maakt de tunnel een grote bocht, voordat deze boven de grond eindigt. Aan de zijde van Birkenhead bevat de tunnel nog een zijtak die tot 1965 in gebruik was. De zijtak had 1x2 rijstroken. Bij de aantakking van de hoofdtunnel was er een T-splitsing welke werd geregeld middels verkeerslichten. De zijtak is nog steeds aanwezig en zichtbaar onder [1] en boven [2] de grond.

De tunnel lijkt vanaf de weg halfrond, maar deze is volledig rond. Onder het wegdek is een ruimte met kabels en leidingen. Oorspronkelijk was deze ruimte bedoeld voor een elektrische tramverbinding, maar later is besloten er een gasleiding te bouwen. De gasleiding wordt inmiddels niet meer gebruikt, maar de ruimte wordt nog steeds gebruikt voor de aanvoer van frisse lucht en voor diverse kabels en leidingen.

Geschiedenis

Plannen voor een wegtunnel werden reeds in 1825 en 1827 ingediend. In 1830 verscheen echter een rapport wat de bouw van een tunnel afraadde, vanwege mogelijke bouwschade in de omgeving. In 1886 opende uiteindelijk de Mersey Railway Tunnel. Het zou echter nog een tijdje duren voordat er een wegtunnel zou komen.

In de jaren 20 van de vorige eeuw ontstond er opnieuw de roep om de bouw van een wegtunnel. De wachtrijen voor de veerverbinding met Liverpool waren al reeds in die tijd aanzienlijk. Uiteindelijk werd in 1925 gestart met de bouw van de tunnel. In 1928 was de tunnel in ruwbouw klaar toen de twee tunneldelen met elkaar werden verbonden. De tunnel werd uiteindelijk op 18 juli 1934 geopend door King George V. Het was in die tijd de langste tunnel onder water ter wereld. De bouwkosten van de tunnel bedroegen £8 miljoen.

In de jaren 60 nam het wegverkeer fors toe en al snel bleek er behoefte te zijn aan een tweede oeververbinding. In 1966 werd uiteindelijk gestart met de bouw van de nabijgelegen Kingsway Tunnel, welke op 24 juni 1971 opende voor het verkeer. De tolpoorten van de tunnel zijn in 1969 nog gerenoveerd, 2 jaar voor de opening van de Kingsway Tunnel. In 1981 is de verlichting in de tunnel vervangen. In april 2004 heeft men onder het wegdek 7 noodruimtes gebouwd om te voldoen aan nieuwe Europese veiligheidsstandaarden voor tunnels. De noodruimtes zijn 21 bij 3 meter groot en bieden ruimte voor 180 personen. De noodruimtes zijn verbonden via een voetpad onder het wegdek en zijn tevens via de wegtunnel te bereiken.

Tol

Voor de tunnel dient net zoals de nabijgelegen Kingsway Tunnel tol te worden betaald. De tol wordt geheven in Birkenhead, ten westen van de rivier Mersey. Tol kan contant worden betaald of via een elektronische Fast Tag met gereduceerd tarief.

De toltarieven per 6 april 2018[3]

Categorie Omschrijving Contant Fast Tag
Categorie 1 Auto's t/m 9 zitplaatsen, bestelauto's tot 3,5 ton, motoren met zijspan £1.80 £1.20
Categorie 2 Vrachtwagens > 3,5 ton met twee assen, Bussen met twee assen £3.60 £2.40
Categorie 3 Vrachtwagens > 3,5 ton met drie assen, Bussen met drie assen £5.40 £3.60
Categorie 4 Vrachtwagens > 3,5 ton met vier of meer assen £7.20 £4.80

Motoren zonder zijspan zijn vrijgesteld van tol.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken ongeveer 35.000 voertuigen per dag gebruik van de Queensway Tunnel.

Referenties