Querétaro

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Queretaro.png
Queretaro.png
Hoofdstad Santiago de Querétaro
Grootste stad Santiago de Querétaro
Oppervlakte 11.684 km²
Inwonertal 1.828.000
Lengte snelwegennet 156 km
Eerste snelweg 1958
Afkorting QUE

Querétaro de Arteaga, kortweg Querétaro is een staat van Mexico, gelegen in het midden van het land. De staat heeft een oppervlakte ter grootte van ongeveer een derde van Nederland en telt ruim 1,8 miljoen inwoners. De hoofdstad is Santiago de Querétaro, vaak ook kortweg Querétaro.

Inleiding

Querétaro is een kleine staat in het midden van Mexico, dat in het noorden en westen aan Guanajuato grenst, in het noorden aan San Luis Potosí, in het oosten aan Hidalgo en in het zuiden aan México en Michoacán de Ocampo. De hoofdstad Querétaro ligt in het westen van de staat, verder zijn er weinig grote steden, alleen San Juan del Río doet er nog toe. Het zuiden van Querétaro bestaat uit de Mexicaanse hoogvlakte op 1.900 tot 2.500 meter boven zeeniveau. Het midden en noorden is bergachtig, en in hoogte aflopend. Het laagste punt ligt op amper 200 meter boven zeeniveau. Het noordoosten van de staat wijkt sterk af van de rest, en is subtropisch tot tropisch, het binnenland heeft een droog landklimaat met weinig neerslag. De Cerro El Zamorano is met 3.360 meter het hoogste punt.

Wegennet

Het knooppunt van de carretera federal 57 met de carretera federal 111 in Querétaro.

Het hoogland van Querétaro heeft een vrij uitgebreid wegennet. Diverse doorgaande snelwegen doorkruisen de staat en komen samen rond de hoofdstad Querétaro. De Autopista Mexico - Querétaro komt vanuit het zuidoosten en gaat over in de Autopista Querétaro - Irapuato, die westwaarts loopt. Vanuit het noorden komt de Autopista San Luis Potosí - Querétaro. De stad Querétaro kent twee bypasses, de stadsring Autopista Bernardo Quintana en de Libramento Noreste de Querétaro voor doorgaand verkeer. Alle grotere plaatsen worden door enkelbaans hoofdwegen verbonden. In het midden en met name het noordoosten zijn aanzienlijk minder wegen, en de wegen die er zijn, zijn erg bochtig en kronkelig met veel hoogteverschillen, zodat reizen hier een tijdrovende zaak is. Er zijn geen belangrijke doorgaande verbindingen naar de Golf van Mexico, mede omdat in het laagland langs de kust weinig grotere plaatsen liggen.

Geschiedenis

Querétaro beschikt over de oudste interstedelijke snelweg van Mexico, namelijk de Autopista Mexico - Querétaro, die in 1958 werd opengesteld. In 1962 opende de aansluitende Autopista Querétaro - Irapuato voor het verkeer, waarmee de stad Querétaro een belangrijk knooppunt werd in dit deel van Mexico voor het doorgaande verkeer. Later is ook de tolvrije Autopista San Luis Potosí - Querétaro aangelegd, maar de exacte openingsdata hiervan zijn niet bekend. In 1992 opende de Libramento Noreste de Querétaro voor het verkeer, zodat doorgaand verkeer niet meer door Querétaro zelf hoefde. Sindsdien is het snelwegennet nog maar weinig veranderd.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas