Quintana Roo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Quintana Roo.png
Quintana Roo.png
Hoofdstad Chetumal
Grootste stad Cancún
Oppervlakte 42.361 km²
Inwonertal 1.326.000
Lengte snelwegennet 75 km
Eerste snelweg 1991
Afkorting ROO

Quintana Roo is een staat in Mexico, gelegen in het uiterste oosten van het land. De staat telt ruim 1,3 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 42.000 km². De hoofdstad is Chetumal, de grootste stad is Cancún.

Inleiding

Quitana Roo beslaat het oostelijk deel van het schiereiland Yucatán. Het ligt in het noorden aan de Golf van Mexico en in het oosten aan de Caribische Zee. De staat grenst in het noordwesten aan Yucatán en in het westen aan Campeche. In het zuiden grenst het aan het land Belize. Er zijn slechts enkele grotere steden. De hoofdstad Chetumal ligt in het uiterste zuiden aan de grens met Belize, de grootste stad Cancún ligt helemaal in het noordoosten. Daarnaast is ook nog Playa del Carmen nog van belang. Het grootste deel van Quintana Roo is vlak en bedekt met jungle. Het heeft een tropisch klimaat en wordt regelmatig getroffen door orkanen. De staat is sterk afhankelijk van het toerisme en is daardoor ook één van de meest welvarende staten van Mexico.

Wegennet

De carretera federal 180 ter hoogte van El Tintal, 70 kilometer ten westen van Cancún.

Vanwege de lage bevolkingsdichtheid buiten de stedelijke kernen is het wegennet van Quintana Roo vrij beperkt. Er zijn twee belangrijke hoofdassen te onderscheiden, de Carretera Federal 180, die als de Autopista Mérida - Cancún is uitgebouwd, en de Carretera Federal 307, die langs de oostkust van Cancún naar Chetumal loopt. Bij Chetumal ligt ook de enige significante grensovergang met Belize. Er is nog een derde as, de Carretera Federal 186, die vanaf Chetumal naar Villahermosa loopt, de zuidelijke oost-westas van het schiereiland Yucatán. Quintana Roo heeft één snelweg, de voornoemde snelweg van Mérida naar Cancún, waarvan 75 kilometer in Quintana Roo ligt. Daarnaast zijn er wat korte 2x2-wegen, zoals de Carretera Federal 307 in de ruime omgeving van Chetumal, evenals de ruime omgeving van Playa del Carmen en verder naar Cancún. Ten zuidwesten van Cancún ligt een bypass voor verkeer vanaf Mérida naar Playa del Carmen, maar deze is enkelbaans. Ten noorden van Cancún zijn geen belangrijke wegen.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas