Quito

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blik over Quito.

Quito, formeel San Francisco de Quito, is de hoofdstad en op één na grootste stad van Ecuador. Op 2.800 meter boven zeeniveau is het één van de hoogstgelegen hoofdsteden ter wereld. De stad telt 2.671.000 inwoners en heeft een stedelijk gebied van circa 3 miljoen inwoners.

Inleiding

Quito is centraal gelegen in de Andes in een vallei op circa 2.800 meter hoogte. Direct naar het westen bevindt zich de 4.794 meter hoge vulkaan Cerro Guagua Pichincha. Aan de oostkant van de stad ligt een 3.100 meter hoge bergrug. Het stedelijk gebied strekt zich ongeveer 45 kilometer van noord naar zuid uit, maar veelal slechts 5 tot 6 kilometer van oost naar west, alhoewel ten oosten van Quito een dichtbevolkt platteland bevindt. Het berggebied ten westen van Quito is slecht toegankelijk en daalt af naar het tropisch laagland. Naar het oosten liggen bevolkte valleien en plateaus, doorsneden door diepe canyons. Ten oosten, zuidoosten en zuiden van Quito zijn drie vulkanen van 5.700 tot 5.800 meter hoogte die altijd besneeuwd zijn, ondanks dat de stad bijna op de evenaar ligt. De hoogste is de 5.896 meter hoge Cotopaxi, de op één na hoogste berg van Ecuador.

Quito is niet de grootste stad van Ecuador, de kuststad Guayaquil is iets groter. Quito heeft een groot historisch centrum dat één van de bestbewaarde van Zuid-Amerika is. Samen met het Poolse Kraków was dit de eerste werelderfgoed van UNESCO in 1978. Quito is gelegen in de provincie Pichincha. Quito heeft een tropisch hoogland-klimaat, met constante temperaturen gedurende het gehele jaar. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt het hele jaar rond 19-20 °C. Vorst en sneeuw zijn zeer zeldzaam in de stad, maar frequenter in de bergen rondom. In Quito valt circa 975 mm regen per jaar, iets meer dan Nederland.

Wegennet

Quito is in de noord-zuidrichting gegroeid vanwege de ligging in een vallei, en de belangrijkste wegen lopen dan ook noord-zuid. Er lopen formeel geen nationale wegen door Quito, de E35 passeert door de oostelijke voorsteden en heeft een aftakking naar het centrum. Quito is een relatief onbelangrijk knooppunt voor doorgaand verkeer in Ecuador. De oost-westroutes door de Andes zijn slecht uitgebouwd. Verkeer van Quito naar Guayaquil gebruikt twee routes, de E35 naar het zuiden en dan de E40, of eerst de E20 naar het westen en dan de E25 naar het zuiden. De E35 is de belangrijkste doorgaande weg van Ecuador en volgt de hooggelegen dalen van de Andes.

Onderliggend wegennet

Het stratennet van Quito is logischerwijs noord-zuid ingericht. Van het onderliggend wegennet zijn de Avenida Pedro Vicente Maldonado en de Avenida Mariscal Sucre het belangrijkste. Deze lopen noord-zuid door praktisch de gehele stad en zijn veelal met 2x2 rijstroken uitgerust. Het stratennet van Quito is redelijk hiërarchisch gevormd, met boulevards met gescheiden rijbanen met veelal 2x2 (soms 2x3) rijstroken en daartussen kleinere straten. Verspreid door de stad zijn sommige kruispunten van flyovers of tunnels voorzien.

Autopistas

Rond Quito liggen enkele wegen die een autopista genoemd worden. Ze zijn eigenlijk allemaal substandaard. Kenmerkend is dat de meeste snelwegen zeer bochtig zijn vanwege de grote hoogteverschillen. Met name de Ruta Collas naar de nieuwe luchthaven is extreem bochtig. Op enkele invalswegen moet tol betaald worden. De voornaamste bypass van Quito is de Avenida Libertador Simón Bolívar, een snelweg langs de oostzijde van Quito. Enkele snelwegen verlopen vanaf deze snelweg naar de oostelijke voorsteden, zoals de Autopista General Rumiñahui, Ruta Viva en Colectora Quito - Cayambe. De autopistas tellen 2x2 tot 2x3 rijstroken, de Avenida Libertador Simón Bolívar kent een klein stuk met 2x4 rijstroken. In de vallei van Quito zelf liggen amper snelwegen.

Referenties


Autopistas in Quito

Autopista General RumiñahuiAutopista Quito - TababelaAvenida Libertador Simón BolívarAvenida Morán ValverdeColectora Quito - CayambeRuta CollasRuta Viva