Qunei Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
G4219
Begin Qushui
Einde Neidong
Lengte 90 km
Route

Airport Expressway (S1)

Qushui

Changguo

Azha

Zhanang (S101)

Lhasa - Zedang Expressway (S5)

Duopozhangxiang

Neidong

De Qunei Expressway of Qune Expressway (Chinees: 曲乃高速), voluit de Qushui - Neidong / Nêdong Expressway (Chinees: 曲水-乃东高速公路), is een expressway in China, gelegen in Tibet. De autosnelweg vormt een oost-westroute door de vallei van de Yarlung Tsangpo (Brahmaputra) vanaf Qunei nabij Lhasa tot Neidong (Shannan). De Qunei Expressway is 90 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Qunei Expressway begint bij het dorp Qushui op een knooppunt met de Airport Expressway (S1), even ten noorden van de luchthaven van Lhasa. De autosnelweg telt 2x2 rijstroken en verloopt oostwaarts door de grote vallei van de Yarlung Tsangpo (Brahmaputra). De weg verloopt over de noordoever en ligt rond 3.500 meter boven zeeniveau. De autosnelweg kent weinig hoogteverschil en heeft ook weinig tunnels of bruggen. Het hooggelegen berglandschap is kaal en woestijnachtig. De autosnelweg eindigt ter hoogte van Neidong, dat ook wel wordt aangegeven op kaarten als Shannan.

Geschiedenis

De weg is op 8 december 2017 geopend.[1] Het werd oorspronkelijk betiteld als een 'fast road' of '1st grade highway' en niet een autosnelweg. Echter later kreeg het wel een nummer van de nationale expressways, de G4219. De autosnelweg is als één van de zeer weinige in China tolvrij.

Het wegnummer van de Qunei Expressway geeft aan dat het als een zijtak van de Hurong Expressway (G42) wordt beschouwd. Deze eindigt echter in de grote stad Chengdu, tussen Neidong en Chengdu bedraagt de afstand meer dan 1.500 kilometer door extreem terrein. De autosnelweg is bij Neidong wel voorbereid op een oostelijke doortrekking. Echter wat noordelijker verloopt ook de Yaye Expressway (G4218) die verder oostwaarts loopt naar Nyingchi.

Referenties

Expressways in Tibet

Jingzang Expressway (G6) • Xili Expressway (G0613) • Yaye Expressway (G4218) • Qunei Expressway (G4219) • Lhasa Airport Expressway (S1) • Shigatse Airport Expressway (S3) • Nyingchi Airport Expressway (S4) • Laze Expressway (S5)