Rákóczi-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rákóczi híd

Lágymányosi híd

Overspant Duna
Rijstroken 2x2
Totale lengte 495 meter
Hoofdoverspanning 95 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 10-1995
Verkeersintensiteit mvt/etmaal
Locatie kaart

De Rákóczi-brug (Hongaars: Rákóczi híd), ook bekend onder de oudere naam Lágymányosi-brug (Hongaars: Lágymányosi híd), is een liggerbrug in Hongarije, gelegen over de Donau in Budapest.

Kenmerken

De Rákóczi-brug is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 495 meter en een hoofdoverspanning van 95 meter. Het brugdek is 30,6 meter breed, met 2x2 rijstroken en tramrails. De brug heeft tui-vormige pylonen, die echter geen dragende functie hebben. De brug is de zuidelijkste stadsbrug van Budapest. Het heeft tevens de kleinste overspanning van alle Donaubruggen in Budapest. De brug is onderdeel van de stadsring van Budapest en is een belangrijke schakel voor stedelijk verkeer. De brug ligt direct naast een spoorbrug.

Geschiedenis

De Rákóczi-brug is de nieuwste stadsbrug van Budapest en de enige nieuwe verbinding die pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld is. De brug werd gebouwd in anticipatie op de Wereldexpo van 1996 die in Budapest gepland was. De wereldtentoonstelling werd echter in 1994 afgeblazen vanwege geldtekort.[1][2]

De brug werd daarentegen wel aangelegd tussen 1992 en 1995. De brug is in oktober 1995 in gebruik genomen. Het was de eerste brug van Budapest die niet vernoemd was naar een persoon, maar naar een geografische locatie.

De trambaan op de brug werd vanaf het begin aangelegd maar was jarenlang ongebruikt. De tramlijn is pas in 2015 in gebruik genomen.

De spoorbrug lag oorspronkelijk op een kleine afstand van de Rákóczi-brug, maar in 2021-2022 is er een derde overspanning tussen beide bruggen gebouwd, zodat het optisch nu één groot bruggencomplex is met 3 spoorbruggen, de 2x2 rijstroken en de trambaan.

Naamgeving

Bij openstelling was de brug de Lágymányosi-brug (Hongaars: Lágymányosi híd) genaamd. Dit was vernoemd naar de wijk Lágymányos waarbij het ligt. In 2011 werd de brug hernoemd naar de Rákóczi-familie, een Hongaars adellijk geslacht tussen de 13 en 18e eeuw. De oude naam is echter ook nog gebruikelijk.

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug