Rödastensmotet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rödastensmotet
Kruisende wegen
Type spaghetti
Opengesteld 1974

Rödastensmotet (eigenlijk Röda stensmotet) is een knooppunt in Zweden, gelegen in Göteborg. Hier kruist de E6.20 de E45.

Naamgeving

Röda stens is de naam van een buurt van Göteborg, naast de Älvsborgsbrug.

Configuratie

Het knooppunt heeft geen standaard knooppuntvorm, maar kan worden getypeerd als een spaghettiknooppunt. De vormgeving van het knooppunt wordt bepaald door de Älvsborgsbrug, een grote hangbrug over de Göta älv. Binnen het knooppunt zijn feitelijk ook nog drie aansluitingen verwerkt, naar Fridhemsgatan, Långedragsvägen en Högsboleden. Deze laatste is een soort stadsautoweg. Binnen het knooppunt is verder uiteraard uitwisseling tussen de E6.20 (Västerleden) en de E45 (Oscarsleden) mogelijk. Vanwege het hoogteverschil met de brug gaat verkeer van en naar de E45 via een lange cirkelboog.

Constructief is de E6.20 - E45 van zuid naar oost de doorgaande verbinding, maar ook de E6.20 zelf (Västerleden) is doorgaand uitgevoerd. Het knooppunt is één van de meest complexe van Zweden, met tal van mogelijke routes. Binnen het knooppunt zijn alle verbindingen mogelijk, redelijk uniek gezien de drie snelwegtakken en de tien verbindingen van en naar het onderliggend wegennet.

Geschiedenis

De Älvsborgsbrug is op 8 november 1966 opengesteld. Destijds was er vermoedelijk nog geen sprake van een knooppunt. Destijds was de doorgaande verbinding vanaf de brug naar Högsboleden, omdat de andere verbindingen pas later zijn opengesteld. Högsboleden opende ook in 1966 voor het verkeer.

De andere takken zijn in de jaren '70 opengesteld. In 1974 opende de E45 (Oscarsleden) voor het verkeer. De Gnistängstunnel opende in 1978 voor het verkeer, waarmee de westelijke ringweg voltooid was, en het knooppunt gereedkwam in de huidige vorm.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 56.500 voertuigen over de E6.20 ten zuiden van het knooppunt en 56.000 voertuigen over de Älvsborgsbrug. De E45 telt 42.000 voertuigen.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå