Røssesundbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Røssesund bru
Fylkesvei 3076.svg
Røssesund bru.jpg
Overspant Røssesund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 250 meter
Hoofdoverspanning 76 meter
Hoogte brugdek 14 meter
Openstelling 1952
Verkeersintensiteit 1.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Røssesundbrug is een boogbrug in Noorwegen, gelegen ten zuiden van Tønsberg in Vestfold. De brug overspant het Røssesund.

Kenmerken

De Røssesundbrug is een betonnen boogbrug, gelegen in een bocht. De brug is in totaal 250 meter lang, met een hoofdoverspanning van 76 meter in de vorm van een betonnen boog. Het brugdek ligt 14 meter boven het Røssesund. De brug verbindt het kleinere eiland Brøtsø met het grotere eiland Tjøme, in exurbaan gebied ten zuiden van Tønsberg. Over de brug verloopt de fylkesvei 3076. Kenmerkend voor het landschap zijn de rotsen die overal boven uitsteken.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er een kabelveerdienst over het Røssesund. De brug was al vanaf de jaren '30 gepland, maar de Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat het project vertraagd werd en pas na de oorlog werd een aanvang met de brug gemaakt. In 1946 werd tolheffing van de Vrengenbrug gebruikt om de Røssesundbrug van te financieren. De brug is in 1952 opengesteld voor het verkeer. De brug is gerenoveerd in 1999.[1] De weg over de brug was oorspronkelijk genummerd als de fylkesvei 380 maar is in 2019 hernummerd naar de fylkesvei 3076.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 1.600 voertuigen van de brug gebruik, uitsluitend bestemmingsverkeer op het eiland Brøtsø.[2]

Referenties