N25 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf R05 (Oekraïne))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Н25
Begin Horodyshche (BY)
Einde Starokostyantyniv
Lengte 292 km
Route

Horodyshche

Dubrovytsia

Sarny

Kostopil

Rivne

Zdolbuniv

Netishyn

Slavuta

Shepetivka

Vyshneve

Starokostyantyniv

De N25 (Oekraïens: Н25) is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van het land, vanaf de grens met Wit-Rusland bij Horodyshche via Rivne naar Starokostyantyniv. De weg is 292 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N25 begint op de grens met Wit-Rusland bij Horodyshche. Aan Wit-Russische zijde gaat de R88 noordwaarts naar Stolin en Pinsk. De weg voert in Oekraïne zuidwaarts langs de rivier de Horyn. Dit gebied bestaat uit een mix van weilanden, bossen en veengebieden. De weg is tot aan Sarny relatief goed uitgebouwd met lange rechte stukken en bypasses langs de grotere dorpen, maar er is her en der wel wat lintbebouwing. In Sarny is een aansluiting op de M07.

Zuidelijk van Sarny kent de weg opnieuw lange rechte stukken naar de stad Rivne. Dit traject is ruim 80 kilometer lang en heeft maar beperkt bebouwing langs de weg. Het terrein is vlak en relatief dicht bebost. Rivne is de grootste stad op de route, hier sluit de N25 aan op de ringweg van de stad, en kent daarbij een dubbelnummering met de M06. Zuidelijk van Rivne is het terrein wat glooiender en minder dicht bebost. Dit deel van de N25 voert door meer dorpen en kleine stadjes. De N25 eindigt uiteindelijk in Starokostyantyniv op de N03.

Geschiedenis

Van oorsprong bestonden er secundaire wegen in deze streek, die tot 1945 grotendeels tot Polen behoorde. Ten tijde van de Sovjetunie is met name het noordelijk deel van de route als geheel nieuwe wegverbinding aangelegd vanaf de Wit-Russische grens via Sarny naar Rivne. Grote delen van deze weg zijn over een nieuw tracé aangelegd, vermoedelijk in de jaren '60 of '70. Het zuidelijk deel is vooral ontstaan vanuit oudere wegverbindingen die geasfalteerd zijn.

De N25 is een alternatieve verbinding tussen Rivne en Khmelnitskyi en Chernivtsi, daarmee is de N25 een doorgaande noord-zuidroute door West-Oekraïne. In 2010-2011 is het klaverblad met de M06 aan de oostkant van Rivne aangelegd. De aansluiting met de M06 aan de zuidkant van Rivne is ook in 2011 aangepast. De belangrijkste ontbrekende rondweg is bij de stad Sarny.

De weg was oorspronkelijk een regionale weg, de R05. Deze is in 2019 omgenummerd tot de N25.

Referenties


Autowegen in Oekraïne