R06 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R6
Begin Ulianovka
Einde Mykolaiv
Lengte 217 km
Route

Ulianovka

Holovanivs'k

Pervomais'k

Yuzhnoukrains'k

Voznesens'k

Nova Odesa

Mykolaiv

De R06 (Cyrillisch: Р06) is een regionale autoweg in Oekraïne. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuiden van het land, vanaf Ulianovka tot aan Mykolaiv. De weg is 217 kilometer lang.

Routebeschrijving

Even ten noorden van Ulianovka begint de R06 op een aansluiting met de M05, de autoweg van Kyiv naar Odesa. De weg voert eerst oostwaarts tot Holovanivs'k en buigt dan naar het zuiden af. De R06 voert over de gecultiveerde glooiende steppe en doet een aantal regionale stadjes aan, waarvan Pervomais'k en Voznesens'k het grootste zijn. De weg is niet erg hoogwaardig uitgebouwd en loopt dwars door de meeste plaatsen. De R06 eindigt uiteindelijk in de stad Mykolaiv, de grootste stad op de route, gelegen aan een zaliv van de Zwarte Zee.

Geschiedenis

De R06 is een redelijk belangrijke regionale verbinding en verbindt meerdere grotere plaatsen in het zuiden van Oekraïne. De weg heeft enig doorgaand belang, het is de snelste en kortste route van Kyiv naar Mykolaiv. Desondanks is de R06 bijna nergens hoogwaardig uitgebouwd, men moet door alle plaatsen. Het zuidelijkste deel tussen Novo Odesa en Mykolaiv telt 2x2 rijstroken en heeft een aantal ongelijkvloerse aansluitingen. De ongelijkvloerse aansluiting op de M05 bij Ulianovka is in 2004 gerealiseerd.

Tijdens de Russische invasie van Oekraïne is op 2 maart 2022 een kleine brug van de R06 aan de noordkant van Nova Odesa opgeblazen.

Referenties


regionale autowegen in Oekraïne