Ring Nur-Sultan

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf R10 (Kazachstan))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R10 RUS.svg
Ring Nur-Sultan map.png
R10
Begin Nur-Sultan
Einde Nur-Sultan
Lengte 87 km
Route

Knooppuntsymbool.svg M36 RUS.svg → Kostanay

Knooppuntsymbool.svg A1 KZ.svg → Kokshetau

Knooppuntsymbool.svg R4 RUS.svg → Pavlodar

Knooppuntsymbool.svg A1 KZ.svg → Karagandy

Junction.svg Nur-Sultan Airport

De Ring Nur-Sultan (Russisch: Нур-Султан Объездная), voorheen bekend als de Ring Astana (Russisch: Астана Объездная), genummerd als de R-10 (Cyrillisch: Р-10) is een ringweg in Kazachstan, gelegen rond de hoofdstad Nur-Sultan (Astana). De ringweg vormt een tweederde ring rond Nur-Sultan en is 87 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ring Nur-Sultan verloopt geheel rond de Kazachse hoofdstad. Bijna de gehele ringweg is een autosnelweg, alleen het noordoostelijk deel is een enkelbaans weg. De weg is relatief hoogwaardig, belangrijke kruispunten zijn een klaverblad. Op de doorgaande verbindingen hoeft doorgaand verkeer niet dwars door Nur-Sultan. De ringweg loopt vrij ruim rond de stad, veelal op enkele kilometers afstand van het bebouwde gebied.

Geschiedenis

De ringweg is oorspronkelijk aangelegd als onderdeel van de M36, zodat doorgaand verkeer niet door Nur-Sultan hoeft. Wanneer deze ringweg is aangelegd is niet bekend, in elk geval voor 2004 en mogelijk ten tijde van de Sovjetunie. Het zuidelijke deel van de M36 tot de luchthaven is in 2008 opengesteld voor het verkeer, direct met 2x2 rijstroken. In 2018-2019 is het 33 kilometer lange westelijk en zuidwestelijk deel van de ringweg aangelegd. De ringweg was op 29 november 2019 voltooid met het openstellen van de westelijke ringweg.[1]

Referenties