R10 (Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R10 RUS.svg
Blank.png
R10
Begin Pechenga
Einde Kaytakoski
Lengte 160 km
Route

Centrum.svg Pechenga A138 RUS.svg

Centrum.svg Zapolyarny

Centrum.svg Nikel

Centrum.svg Kaytakoski

Flag of Finland.svg

De R10 (Cyrillisch: Р10) is een avtodoroga in Rusland, gelegen in het oblast Murmansk. De weg verbindt Pechenga met Nikel en de grens met Finland en is 160 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R10 begint in Pechenga, waar de A138 uit Murmansk eindigt. De R10 voert overwegend in zuidwestelijke richting, parallel aan de grens met Noorwegen. De omgeving van Zapolyarny en Nikel is verwoest door zware mijnbouw en kopersmelterij. De rest van de omgeving bestaat uit toendra en wat bebossing her en der. Net na Nikel is een zijweg (de E105) naar Kirkenes in Noorwegen. De R10 blijft zuidwestwaarts lopen, vlak langs het drielandenpunt tussen Rusland, Noorwegen en Finland, waarna de R10 op de grens met Finland eindigt. Er is geen grensovergang. Aan Finse zijde gaat een secundaire weg verder naar Ivalo.

Geschiedenis

De R10 is van strategisch belang voor het Russische leger gezien de nabijheid van de grens met NAVO-land Noorwegen. Ook is de weg van belang van de mijnbouw rond Nikel. De omgeving rond Nikel is extreem vervuild vanwege de nikkel- en kopersmelterij Norilsk Nickel.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Murmansk

M18A138R10R12