R12 (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R12
Begin Mechelen
Einde Mechelen
Lengte 5 km
Route

→ Antwerpen / → Sint-Niklaas

Maurits Sabbestraat / Sint-Katelijnestraat

Goswin de Stassartstraat

Van Busleydenstraat

→ Lier

N15a → Heist-op-den-Berg

Bleekstraat

Augustijnenstraat

Dijle

→ Leuven

N1b

N1a → Brussel

→ Hombeek

Mgr. van Nuffelstraat / Korte Heistraat

N16a → Mechelen-Battel

Winketbrug Dijle

De R12 is de ringweg rond het centrum van de Belgische stad Mechelen.

De weg is uitgevoerd als een 2x2-weg met middenscheiding, en wordt hoofdzakelijk gebruikt door verkeer van en naar het stadscentrum en de omliggende wijken en deelgemeenten. De maximumsnelheid is over de gehele weg 70 km/u, behalve een vaste beperking van 50 km/u aan een school in het oosten.

Langsheen de weg staan verscheidene verkeerslichten. Deze kruispunten zijn geen bron van overdreven hinder, maar tijdens de spits kan het kleinste incident aanleiding geven tot files langsheen de gehele ring en op de (vaak zelf drukke) zijstraten.

Wegnummering

De N1 volgt de R12 vanaf het noordwesten (bij de aansluiting met de N16) langs de west- en zuidwestkant van het centrum. Vervolgens gaat de N1 verder naar het zuiden richting Brussel.

Routebeschrijving

In het noordwesten sluit de R12 op een met VRI geregeld kruispunt aan op de N1 richting Antwerpen en de N16 richting Willebroek. Met de klok mee gerekend loopt de R12 vanuit hier naar het oosten langs de Afleidingsdijle. Op dit stuk bevinden zich enkele met VRI's geregelde kruispunten. Op één van deze kruispunten begint de N14 richting Lier.

Vervolgens komt met op het Hoogstratenplein, een groot kruispunt met VRI. Dit plein wordt vanwege de onoverzichtelijkheid ook wel het Kruispunt der Zuchten genoemd. [1] Hier kan men rechtdoor de N15 op richting Heist-op-den-Berg. Ook kan men linksaf de N15a nemen. Dit is een alternatieve route van de N15, die na 2 kilometer op een rotonde weer aansluit op de N15. Om de R12 te vervolgens slaat men hier rechtsaf.

De R12 loopt hier aan de oostkant van het centrum over de Zandpoortvest, langs enkele schoolgebouwen. Men komt aan op het Raghenoplein, waar de Dijle de stad binnenstroomt. Hier begint ook de N26 naar Leuven.

De R12 loopt verder in zuidwestelijke richting over de Hendrik Speecqvest naar het Kardinaal Mercierplein. Hier komt de N1 uit Brussel op uit. Dit is echter een eenrichtingsweg, uitsluitend voor verkeer in noordelijke richting. Plaatselijk verkeer richting het zuiden kan wel de parallel aan de N1 gelegen eenbaans N1b nemen. Doorgaand verkeer richting zuiden wordt omgeleid via de N1a, die 450 meter verderop begint.

Even ten westen van de aansluiting met de N1a bevindt zich de Brusselpoort, de enige nog overgebleven stadspoort van Mechelen. Deze staat midden op een groot kruispunt. Hier begint de N227. De R12 gaat in noordwestelijke richting verder als de Koningin Astridlaan. Langs dit stuk ligt aan beide zijden een parallelweg voor plaatselijk verkeer. Na de kruising met de N16a richting de wijk Battel volgt de Olivetenvest en even later passeert men over de Winketbrug de Dijle. Deze brug is het enige deel van de R12 zonder middenberm. Enkele honderden meters later komt men weer op het eerder genoemde kruispunt met de N1 en de N16.

Geschiedenis

De weg is aangelegd op de ruimte die vrijkwam toen de oude stadsvesten werden afgebroken en staat daarom ook bekend als De Vesten. Dit komt terug in diverse straatnamen op het traject (Zwartzustersvest, Zandpoortvest, Hendrik Speecqvest, Schuttersvest, Olivetenvest).

Op 22 juni 1902 werd een tramroute geopend over het noordelijk en oostelijk deel van de Vesten. Deze werd in 1913 vervangen door twee elektrische tramlijnen die door het centrum reden. De tramlijn op de Vestenroute werd toen enkel nog gebruikt voor goederentrams. Van 1953 tot 1956 reed nog een streektram over de Vesten. In 1958 werd ook het goederenvervoer per tram opgeheven.

De R12 werd in 2022 van doorgaand verkeer ontlast toen de B101 als tangent van Mechelen werd geopend.[2]

Externe links

Referenties

Ringwegen in België