N27 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf R12 (Oekraïne))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Н27
Begin Chernihiv
Einde Hremyach (RUS)
Lengte 204 km
Route

Chernihiv

Berezna

Mena

Sosnytsia

Novhorod-Siverskyi

Hremyach

De N27 (Oekraïens: Н27) is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne. De weg vormt een oost-westverbinding in het uiterste noordoosten van het land, vanaf de stad Chernihiv tot de grens met Rusland bij Hremyach. De N27 is 204 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N27 begint in de grotere stad Chernihiv op een kruising met de oude route van de M01. Noord-zuidverkeer gaat via de bypass van Chernihiv, maar verkeer naar de N27 moet door de stad rijden. De weg volgt globaal de loop van de rivier de Desna. Dit is een vlak tot licht glooiend gebied met weilanden en wat bebossing, maar niet zo'n droge steppe zoals verder zuidelijk. Er liggen een aantal grote dorpen op de route, maar geen steden van enig belang buiten beginpunt Chernihiv. De weg buigt op het oostelijkste deel van de route naar het noordoosten af, uiteindelijk tot de grens met Rusland bij het dorp Hremyach. Aan Russische zijde gaat een regionale weg verder naar Pogar en uiteindelijk Bryansk.

Geschiedenis

Deze streek was lange tijd onderontwikkeld, buiten Chernihiv waren voor de Tweede Wereldoorlog helemaal geen doorgaande wegen van enig karakter, slechts een serie zandwegen. Het wegennet is hier vrij laat tot ontwikkeling gekomen, de weg is vooral ontstaan door oude zandwegen te verharden, vermoedelijk in de jaren '60-70. Aan de N27 zijn geen noemenswaardige upgrades uitgevoerd behalve een 5 kilometer lange verbreding naar 2x2 rijstroken ten oosten van Chernihiv omstreeks 1995.

Vanaf 1991 waren er aan de grens twee kleine grensposten in Rusland en Oekraïne. Op 30 mei 2012 opende een bilateraal grenscomplex MAPP Pogar.[1]

De weg was vanaf 2006 als de R12 genummerd. In 2019 kreeg de weg de status van nationale weg en is als de N27 genummerd. Daarna kwam de weg nog op kaarten voor als de R12 (P12).

Tijdens de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 is de 2x2 brug over de rivier de Zamhlai bij Kyselivka opgeblazen. De brug is in maart 2023 hersteld.[2]

Referenties

Autowegen in Oekraïne