R13 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R13
Begin Kletsk
Einde Luninec
Lengte 112 km
Route

Kletsk

Panacha

Lyubashevo

Luninets

De R13 (Cyrillisch: Р13) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuiden van het land, vanaf Kletsk tot Luninets. De R13 is 112 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R13 begint in Kletsk en ligt in het verlengde van de R12 die iets noordelijker in Nesvizh begint. De R13 voert zuidwaarts en kruist bij Panacha de belangrijke R43. Hierna begint een gebied dat dichte bossen kent. Er liggen voornamelijk dorpen op de route. Dit is relatief ongerept natuurgebied met bos- en veengebieden. De R13 eindigt in Luninets op de R8, vlak nadat men de M10 kruist, ongeveer 50 kilometer ten noorden Oekraïne, maar het stroomdal van de rivier de Pripyat heeft ervoor gezorgd dat er geen doorgaande noord-zuidwegen verder naar Oekraïne zijn in deze regio.

Geschiedenis

De R13 heeft een regionaal belang, maar weinig doorgaand belang omdat er geen belangrijke plaatsen aan liggen. Bij Luninets is een klaverblad met de M10 gebouwd, waar een spoorlijn precies doorheen loopt. Feitelijk zijn dit twee halfklaverbladen naast elkaar. Bij Luninets is een luchtmachtbasis.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus