R13 (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R13
Begin Turnhout
Einde Turnhout
Lengte 8,9 km
Route

→ Merksplas

Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Oude Beersebaan

→ Beerse

→ Gierle / Lille

Steenweg op Tielen

→ Geel

Kwakkelstraat / Oude Dijk

→ Retie

Noord-Brabantlaan

→ Poppel

Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

→ Baarle

De R13, is een ringweg in België in de stad Turnhout. De ring is aan de noordzijde voor enkele kilometers onderbroken en loopt dus niet volledig rond. De ring heeft een lengte van ongeveer 9 kilometer.

Routebeschrijving

De ring begint aan de noordwestzijde van de stad op een T-splitsing met de N124. De weg loopt daarna in zuidelijke richting met 1x2 rijstroken. De weg kruist vervolgens het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Na 1 kilometer verbreedt de weg naar 2x2 rijstroken en volgt een kruising met de N12. De weg buigt vervolgens af in zuidoostelijke richting. Er volgt vervolgens een kruising met de N140. De weg buigt daarna af richting het oosten. Na ruim 1,5 kilometer volgt een kruising met de N19, een belangrijke uitvalsweg van de stad. De weg buigt vervolgens af in noordoostelijke richting. Na ruim 1,7 kilometer volgt een kruising met de N18. De weg buigt hier vervolgens af richting het noorden. Na 1,5 kilometer volgt een kruising met waar het oostelijke deel van de N12 aftakt. De weg buigt vervolgens in noordwestelijke richting af en kruist opnieuw het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. De weg eindigt op een T-splitsing met de N119.

Geschiedenis

Het is onduidelijk wanneer grote delen van de ring zijn aangelegd. Vermoedelijk zijn grote delen vanaf de jaren 50 en later gebouwd. Het nieuwste deel is het enkelbaans tracé tussen de N12 en de N124, wat pas in 1990 opende voor het verkeer.

Toekomst

Ten noorden van Turnhout ontbreekt een deel van de ring van ongeveer 3 à 4 kilometer. Er zijn geen concrete plannen dit gedeelte alsnog aan te leggen.

Externe links

Referenties


Ringwegen in België