R13 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R13 MNE.svg
Blank.png
R13
Begin Kolašin
Einde Bioče
Lengte 52 km
Route

Centrum.svg Kolašin M2 MNE.svg

Centrum.svg Mateševo R19 MNE.svg

Centrum.svg Jabuka

Centrum.svg Veruša

Centrum.svg Pelev Brijeg

Centrum.svg Bioče M2 MNE.svg

De R13 is een regionalni put in Montenegro met een lengte van circa 52 km.

Routebeschrijving

De R13 begint bij het stadje Kolašin aan de M2, in het diepe dal van de rivier de Tara. De weg voert oostwaarts over een goede weg naar Mateševo.[1][2] Na Mateševo, waar het riviertje Drčka Rijeka in de Tara uitmondt, loopt de weg dan verder in zuidelijke richting langs de Tara: Soms op de rechteroever, dan weer op de linkeroever.

De Tara is hier nog niet zo breed en diep uitgesneden in het landschap als verder in het noorden en daarom loopt de weg over redelijk vlak - maar bochtig - terrein in deze verder bergachtige omgeving. Men passeert enkele dorpjes die verder weinig voorstellen.

Op een gegeven moment verlaat men het dal van de Tara maar volgt de weg de loop van het kleine riviertje Veruša. Na de passage van het kleine gelijknamige plaatsje verlaat de weg het dal en gaat klimmen. De weg wordt wat smaller en vooral bochtiger. De omgeving verandert langzaam van een bosrijkere omgeving in een ruiger en kaler landschap. Na Pelev Brijeg heeft men in westelijke richting een mooi uitzicht over de spoorlijn ten noorden van Podgorica. Langzaam daalt de weg en komt in het dal van het riviertje Mala Rijeka uit, ook is hier weer wat meer bebouwing en wordt de eerder genoemde spoorlijn gepasseerd.

In Bioče, daar waar de Mala Rijeka uitmondt in de Morača, eindigt de R13 op de M2, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Podgorica.

Geschiedenis

Tot januari 2016 was de weg ten noorden van Mateševo genummerd als M9, het andere deel als R19.

Referenties

Regionale wegen in Montenegro

R1 MNE.svgR2 MNE.svgR3 MNE.svgR4 MNE.svgR5 MNE.svgR6 MNE.svgR7 MNE.svgR8 MNE.svgR9 MNE.svgR10 MNE.svgR11 MNE.svgR12 MNE.svgR12.1 MNE.svgR13 MNE.svgR14 MNE.svg

R15 MNE.svgR16 MNE.svgR17 MNE.svgR18 MNE.svgR19 MNE.svgR20 MNE.svgR21 MNE.svgR22 MNE.svgR23 MNE.svgR24 MNE.svgR25 MNE.svgR25.1 MNE.svgR26 MNE.svgR27 MNE.svgR28 MNE.svgR29 MNE.svg