N28 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf R13 (Oekraïne))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Н28
Begin Chernihiv
Einde Senkivka (RUS)
Lengte 71 km
Route

Chernihiv

Horodnia

Senkivka

De N28 (Oekraïens: Н28) is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne. De weg vormt een noord-zuidroute in het uiterste noorden van het land, vanaf nabij Chernihiv tot het drielandenpunt met Rusland en Wit-Rusland. De N28 is 71 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N28 splitst net ten oosten van de stad Chernihiv van de N27 af en voert dan in noordoostelijke richting door een gebied met overwegend weilanden maar ook wat bebossing. Er liggen een aantal dorpen op de route, maar geen grotere plaatsen. Na Senkivka bereikt men het drielandenpunt met Rusland en Wit-Rusland, hier zit een gecombineerde grensovergang van de drie landen zodat verkeer vanaf de N28 zowel naar Gomel in Wit-Rusland als Klimovo in Rusland kan.

Geschiedenis

Van oorsprong waren er geen verharde wegen in dit deel van Oekraïne. Het wegennet bestond tot na de Tweede Wereldoorlog hoofdzakelijk uit zandwegen en karresporen. De weg is na de jaren '60 geasfalteerd. Midden jaren '90 is een rondweg bij het grensplaatsje Senkivka aangelegd.

In 1975 werd een monument op het drielandenpunt geplaatst, waar een splitsing met drie takken lag. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie is begin jaren '90 een provisorische grenspost ingericht bij de grensovergang. Omdat men vanaf hier naar drie landen kan wordt de grensovergang ook wel de 'Drie zusters' genoemd. In 2013-2014 is aan Russische zijde een veel groter grenscomplex aangelegd.

In 2006 werd de weg als de R13 genummerd. In 2019 kreeg de weg de status van nationale weg en kreeg het nummer N28.

Referenties


Autowegen in Oekraïne