R14 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R14
Begin Codrul Nou
Einde Unguri (UA)
Lengte 98 km
Route

Codrul Nou

Ghindești

Soroca

Unguri

T02-02

De R14 is een drum republican in Moldavië. De weg vormt een noord-zuidroute in het noorden van het land, vanaf de R6 bij Codrul Nou tot de grens met Oekraïne bij Unguri. De belangrijkste plaats op de route is Soroca. De R14 is 98 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R14 splitst bij Codrul Nou ongelijkvloers van de R6 af en verloopt dan in noordelijke tot noordwestelijke richting. Er liggen dorpen op de route, alleen Soroca is een wat grotere plaats. Het noordelijk deel verloopt parallel aan de rivier de Dniester, die de grens met Oekraïne vormt. De R14 bereikt de grens met Oekraïne bij Unguri, waar een brug over de Dniester is die aansluiting geeft op de Oekraïense weg T02-02.

Daarnaast kent de R14 twee aftakkingen. Bij Soroca vormt de R14.1 de noordelijke rondweg en verbinding naar de grens met Oekraïne richting Yampil. De R14.2 is een verlenging van de R14 vanaf Unguri tot de R8 in Otaci, waar de traditionele grensovergang met Oekraïne naar Mohyliv-Podil's'kyi is.

Geschiedenis

De R14 was oorspronkelijk één van de primaire hoofdwegen van Moldavië, na onafhankelijkheid werd de weg als de M2 genummerd, die van Chișinău naar de grens met Oekraïne ten noorden van Soroca verliep. Het deel van Soroca naar Otaci was als de R9 genummerd. In 2016 werd de nummering aangepast en kreeg de route een lagere wegklasse tussen de R6 bij Codrul Nou en Soroca. De M2 volgde de R14.1 naar de Oekraïense grens ten noorden van Soroca.

De weg is vanaf 2013 op diverse trajecten gemoderniseerd. In 2013-2014 is een ongelijkvloerse aansluiting op de R6 bij het dorp Codrul Nou aangelegd, tevens is in de periode 2014-2015 de gehele R14 gerenoveerd tussen Codrul Nou en Soroca. Nabij Ghindești zijn toen rotondes met de R9 en R13 aangelegd.

De rondweg van Soroca is al voor 1984 aangelegd. Dit was destijds de laatste grote bebouwde kom op de route van Chișinău naar de Oekraïense grens. Ten tijde van de Sovjetunie is het er echter nooit van gekomen om een brug aan te leggen over de Dniester naar Yampil. Hier moest het verkeer via een veerdienst. In 2021 is gestart met de bouw van een brug ten westen van Yampil.[1] Het project werd gezien als een verbinding tussen Kyiv en Chișinău.[2]

De brug over de Dniester bij Unguri is ouder dan de aansluitende weg van de R14 naar Unguri. Dit was oorspronkelijk een zandweg, waar al voor 2006 werkzaamheden zijn gestart voor een nieuwe weg de vallei van de Dniester in, die echter nooit voltooid is. De grensbrug is mogelijk langdurig niet gebruikt, in 2018 werd gesproken over een testperiode.[3] Er was geen volwaardige grenspost bij deze brug. Deze brug is vermoedelijk begin jaren '90 gebouwd.

Vanaf 2023 is 31 kilometer van de weg tussen de R7 bij Soroca en de R8.1 bij Unguri gerenoveerd.[4][5][6]

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië