R14 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R14
Begin Lutsk
Einde Dolsk (BY)
Lengte 154 km
Route

Lutsk

Kivertsi

Kolky

Okonsk

Lyubeshiv

Dolsk

R144

De R14 (Cyrillisch: Р14) is een regionale autoweg (avtoshlyakh) in Oekraïne. De weg vormt een wat secundaire noord-zuidverbinding in het noordwesten van het land, vanaf de grotere stad Lutsk tot de grens met Wit-Rusland nabij Dolsk. De R14 is 154 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R14 begint in het centrum van de grotere stad Lutsk op de N22 en vormt de noordoostelijke invalsweg van de stad. De weg voert vooral door de industriële zone van Lutsk. Aan de rand van de stad kruist men de M19. De weg voert daarna in noordoostelijke, later noordelijke richting, door een vlak gebied met een afwisseling van bossen, weilanden en later ook moerassen. De route voert verder niet door grotere plaatsen, maar wel door een flink aantal dorpen. Ter hoogte van het dorp Okonsk kruist men nog de M07. Noordelijk van de M07 zijn de bossen veel dichter en is de bevolkingsdichtheid lager. De weg voert door eenzame bossen tot de grens met Wit-Rusland, vanwaar de R144 in Wit-Rusland verder gaat naar Ivanava.

Geschiedenis

De route kwam op Amerikaanse kaarten uit 1954 al voor als een doorgaande, enigszins verbeterde wegverbinding van Lutsk naar de Belarussische SSR.[1][2] De weg is nadien alleen verhard, mogelijk waren delen al eerder verhard, in West-Oekraïne was het wegennet destijds wat verder ontwikkeld dan oostelijker. De weg is nadien echter amper verbeterd. Ten tijde van de Sovjetunie was het vooral een verbinding tussen Lutsk en Pinsk, later kwam de focus in Wit-Rusland op een westelijker route naar Ivanava te liggen. De grensovergang Dolsk ligt bij dat dorp, op 6 kilometer voor de eigenlijke grens.

De weg was voor 2006 als de R22 genummerd,[3] waarna de weg in 2006 het nummer R14 kreeg.[4]

Referenties

regionale autowegen in Oekraïne