R15 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R15
Begin Krychaw
Einde Lepel
Lengte 267 km
Route

Krychaw

Labkovichy

Mstsislaw

Horki

Orsha

Abolcy

Lepel

De R15 (Cyrillisch: Р15) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een vrij lange oost-westroute in het oosten en midden van het land, vanaf Krychaw via Orsha naar Lepel. De R15 is 267 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R15 begint in Krychaw, een kleine stad in het oosten van Belarus. Men kruist hier de belangrijke R43. In de omgeving van Krychaw staan enkele grote fabrieken. De weg voert eerst 40 kilometer noordwaarts naar Mstislaw, parallel aan de grens met Rusland. Dit deel van de R15 heeft een vrij optimaal tracé. Bij Mstislaw ligt een westelijke rondweg. Daarna buigt de R15 naar het noordwesten af en voert rond Horki met een rondweg. Uiteindelijk bereikt men dan Orsha, één van de grotere steden in Belarus. Men kruist er de M8.

Doorgaand verkeer op de R15 moet of via de M8-M1 rond Orsha, of dwars door het centrum. Men kruist de M1 vrij ruim ten westen van Orsha met een klaverblad. Vanaf hier is de R15 weer optimaler aangelegd en kent lange rechte stukken over het platteland naar het westen toe. De weg passeert ten zuiden van het stadje Čašniki langs en eindigt uiteindelijk bij Lepel op de M3.

Geschiedenis

De R15 is een relatief belangrijke regionale verbinding, als route tussen de industrie rond Krychaw en de stad Orsha, en als verbinding vanaf de M1 naar Lepel. Deze delen van de R15 zijn vrij goed uitgebouwd, weliswaar enkelbaans, maar op rechte tracé's. Met name tussen Orsha en Lepel lijkt de R15 over een nieuw tracé te zijn aangelegd ten zuiden van de oude verbinding. De enige uitzondering is de stad Orsha, waar voor de R15 geen rondweg ligt, en men door het centrum moet. Doorgaand verkeer wordt geacht de M8 en M1 rond Orsha te gebruiken, maar dit is 13 kilometer om.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus