R16 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R16
Begin Brest
Einde Pahraničnaja (PL)
Lengte 47 km
Route

Brest

Vysokaye

Abyaroushchyna

Pahraničnaja

De R16 (Cyrillisch: Р16) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een noord-zuidroute in het uiterste westen van het land, vanaf de stad Brest tot de grens met Polen bij Pahraničnaja. De R16 is 47 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R16 begint aan de noordkant van de grote grensstad Brest op de M1 en verloopt dan noordwestwaarts, parallel aan een spoorlijn, door het uiterste westen van Belarus. De weg passeert door enkele dorpen en bereikt dan het grensdorp Pahraničnaja, waarna de grens met Polen volgt. Aan Poolse zijde gaat de DK66 verder naar Bielsk Podlaski.

Geschiedenis

De R16 is een grensoverschrijdende verbinding, maar het doorgaand belang is niet zo heel groot. Het is wel de enige noord-zuidverbinding die de grens tussen Belarus en Polen kruist, en is onderdeel van de route van Brest naar Białystok. De grensfaciliteiten waren oorspronkelijk erg klein, met een gecombineerde grenspost van beide landen, iets wat vrij zeldzaam was. In 2014 is de grenspost fors uitgebreid, met een nieuwe en veel grotere grenspost in Polen en tevens een vergrote capaciteit van de grenspost aan de Wit-Russische kant.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus