R16 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R16
Begin Bălți
Einde Ungheni (RO)
Lengte 57 km
Route

Bălți

Fălești

Sculeni

Ungheni

De R16 is een drum republican in Moldavië. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van het land, vanaf de stad Bălți tot de grensplaats Ungheni. De R16 is 57 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R16 verloopt vanaf de stad Bălți tot de grensplaats Ungheni aan de grens met Roemenië. De weg begint in de stad Bălți en verloopt eerst parallel aan de M5 voordat deze ongelijkvloers gekruist wordt. De weg voert dan via Fălești naar de vallei van de rivier de Prut, die de grens met Roemenië vormt. Bij Fălești ligt een rondweg. Ter hoogte van Sculeni vormt de R16.1 een korte aftakking naar de grensovergang met Roemenië die aansluiting geeft op de Roemeense DN24. De R16 zelf verloopt vanaf daar nog een stuk zuidoostwaarts tot Ungheni, een grensplaats die echter geen grensovergang voor wegverkeer heeft. Hier sluit de R1 uit Chișinău aan.

Geschiedenis

Oorspronkelijk verliep de R16 vanaf Bălți tot Sculeni, waar het aansloot op de R1. In 2016 is een hernummering van wegen uitgevoerd waarbij de R16 naar Ungheni werd verlengd, omdat in de toekomst de R1 zou aansluiten op de Roemeense A8 met een grensbrug over de Prut. De R16 is in anticipatie hierop alvast verlengd naar Ungheni.

De weg heeft enige betekenis voor doorgaand verkeer, het is de primaire verbinding tussen Bălți, de tweede stad van Moldavië en Iași, één van de grootste steden van Roemenië. De E583 verloopt dan ook over deze route tussen Bălți en Sculeni. De E58 verloopt over het zuidelijk deel van de R16 tussen Sculeni en Ungheni, omdat de enige grensovergang van de regio bij Sculeni ligt.

De rondweg bij Fălești is al ten tijde van de Sovjetunie aangelegd, al voor 1984. In 2022 kwam een ongelijkvloerse aansluiting tussen de M5 en R16 net buiten Bălți gereed. In 2022 is de zuidelijkste 29 kilometer gerenoveerd, wat op 30 november 2022 gereed kwam.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië