R16 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R16
Begin Pošćenski Kraj
Einde Plužine
Lengte 45 km
Route

Pošćenski Kraj

Sedlo

Plužine

De R16 is een regionalni put in Montenegro. De weg vormt een oost-westroute door het gebergte Durmitor in het noordwesten van het land, vanaf nabij Žabljak tot nabij Plužine. De R16 is 45 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het wintersportgebied Durmitor op een hoogte van ongeveer 1470 meter. De splitsing van de M6 ligt enkele kilometers ten zuiden van Žabljak en ligt op een hoogvlakte.

De weg gaat in westelijke richting en passeert eerst Virak en voert dan een stuk door het Nationale Park Durmitor door een alpien landschap: Weinig tot geen begroeiing en een rotsachtige omgeving met schitterende uitzichten. In eerste instantie loopt de weg nog redelijk vlak vanwege de ligging op de hoogvlakte. Het hoogste punt wordt niet lang na Virak bereikt en is een bergpas van 1908 meter hoog (bij de Sedlo) met uitzicht op de 2522 meter hoge Bobotov Kuk. Plaatsen komt men niet meer tegen, hoogstens enkele vakantiehuisjes, een snackbar of restaurant.

Langzamerhand komt de weg in bebost gebied uit en dan begint een stuk met veel haarspeldbochten. Hier begint de afdaling van de hoogvlakte naar het dal van de Piva-rivier en het Pivameer (Pivsko jezero). Bij de oevers van deze canyon eindigt de R16 op de M3 net ten noorden van het stadje Plužine.

Geschiedenis

Tot januari 2016 was de weg genummerd als R14.


Regionale wegen in Montenegro