R17 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R17
Begin Brest
Einde Oltuš (UA)
Lengte 72 km
Route

Brest

Malaryta

Oltuš

De R17 (Cyrillisch: Р17) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een noord-zuidroute in het uiterste zuidwesten van het land, tussen Brest en de grens met Oekraïne bij Oltuš. De R17 is 72 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R17 begint in het zuiden van de stad Brest, niet ver van de grens met Polen. In de zuidelijke buitenwijken van Brest slaat de R94 af, waarna de R17 eerst 35 kilometer naar het zuidoosten loopt, door overwegend bebost gebied en de weg kent hier lange rechte stukken. In onbewoond gebied is een kruispunt met de M12, verkeer op beide wegen moet afslaan om het wegnummer te volgen, de R17 vanuit Brest gaat over in de M12 naar Kovel', en de M12 uit Kobryn gaat over in de R17 richting Malaryta.

De R17 slaat hier dus naar het zuidwesten af en voert rond het plaatsje Malaryta. Hier ligt een westelijke rondweg. De laatste plaats voor de Oekraïense grens is Oltuš. Men bereikt dan de grens met Oekraïne, vanwaar de T0307 verder gaat naar Pishcha in het uiterste noordwesten van Oekraïne.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg een onderdeel van de M-14, die vanaf Brest via Lutsk, Ternopil, Chernivtsi en Kishinev naar Odessa verliep. Dit was de westelijkste noord-zuidroute van de Sovjetunie. Kenmerkend voor de bouw van wegen ten tijde van de Sovjetunie waren de lange rechte trajecten, dat geldt ook voor de weg van Brest naar Lutsk.

De oorspronkelijke R17 verliep van Brest tot de Oekraïense grens bij Makrany en de oorspronkelijke M12 liep van Kobryn tot de Oekraïense grens bij Oltuš. Rond 2003 zijn deze nummers op het zuidelijke deel van beide routes omgewisseld, met als gevolg dat men nu moet afslaan om de M12 of R17 te volgen. De hernummering had enige logica, omdat de huidige R17 een onbelangrijk deel van Oekraïne verbindt met Belarus, terwijl de M12 een veel belangrijkere weg is naar Kovel' en Lutsk in Oekraïne. De rondweg van Malaryta is in de periode 1992-1993 aangelegd. De grensovergang met Oekraïne bij Oltuš heeft nauwelijks enig belang, er worden alleen enkele gehuchten in Oekraïne mee ontsloten, de R17 is hier geen doorgaande weg. De grensovergang lijkt ook meer op een tolpoort dan een grenscomplex.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus