R18 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R18
Begin Rîbnița
Einde Hristovaia (UA)
Lengte 32 km
Route

Rîbnița

Camenca

T02-25

De R18 is een drum republican in Moldavië, gelegen in het noordoosten van het land. De weg vormt een noord-zuidroute door Transnistrië, vanaf Rîbnița tot de grens met Oekraïne bij Hristovaia. De R18 is 32 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R18 is een voortzetting van de M4, die vanaf Rîbnița zuidwaarts voert. De R18 voert noordwaarts, op de oostoever van de Dniester, volledig op het door Transnistrië bestuurde deel van Moldavië. De weg voert door behoorlijk veel dorpen, waarvan Camenca het belangrijkste is. Vanaf Camenca verlaat de R18 het dal van de Dniester en voert dan tot de grens met Oekraïne bij Hristovaia, waar een kleine grensovergang is die aansluit op de Oekraïense weg T02-25 naar Pishchanka.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk een onderdeel van de M4, die vanuit Tiraspol over de oostoever dan de Dniester naar het noorden voert. Dit gebied staat sinds 1992 volledig onder bestuur van Transnistrië. In 2016 zijn de wegen in Moldavië hernummerd, waarbij de M4 is ingekort tot Rîbnița, de noordelijkste stad van omvang op de route. Moldavië heeft echter geen zeggenschap over dit deel van de weg, waardoor het alleen een wegnummer op papier is.

In Transnistrië is de weg tussen Rîbnița en Camenca als de M-01 genummerd en tussen Camenca en de Oekraïense grens als de R-02.[1]

De weg is van oudsher van relatief beperkt belang, Rîbnița is een belangrijk economisch centrum van het land vanwege de aanwezigheid van een staalfabriek, maar het belang voor doorgaand verkeer naar Oekraïne is beperkt. Aan Oekraïense zijde sluit geen belangrijke weg aan en liggen ook geen grotere plaatsen in het verlengde van de weg.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië