R1 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R1
Begin Dzyarzhynsk
Einde Minsk
Lengte 27 km
Route

→ Brest

Dzyarzhynsk

Krasnaya Gorka

Fanipol South

Fanipol North

Atolino

Ščomyslica

→ MKAD

De R1 (Cyrillisch: Р1) is een republikeinse weg en autosnelweg in Belarus. De snelweg vormt de zuidwestelijke invalsweg van de hoofdstad Minsk, en verbindt de M1 bij Dzyarzhynsk met de M9 (MKAD) in Minsk. De snelweg is 27 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij het stadje Dzyarzhynsk gaat de M1 uit Brest over in de R1 richting Minsk. Doorgaand verkeer dat de M1 volgt moet afslaan. Vanaf de eerste aansluiting langs de R1 telt de snelweg 2x3 rijstroken tot aan Minsk. De snelweg is relatief modern, maar heeft wat substandaard elementen, met name de zogenaamde right in, right out-aansluitingen. Voor enkele dorpen is de R1 de enige ontsluiting. De snelweg eindigt op een klaverblad met de M9 (MKAD), de ringweg van Minsk.

Geschiedenis

De R1 was oorspronkelijk een dubbelbaans autoweg met kruispunten. In 2004-2005 is de R1 verbreed naar 2x3 rijstroken en zijn de oversteken en kruispunten vervangen door aansluitingen of right in, right out-aansluitingen. Hiermee is de gehele R1 ongelijkvloers.

Wegnummergeschiedenis

Het nummer R1 was oorspronkelijk toegekend aan de MKAD, de ringweg van Minsk. De snelweg van Dzyarzhynsk naar Minsk was genummerd als de R52. Omstreeks 2004 is dit gewijzigd, de MKAD is als de M9 genummerd en de R52 werd als de R1 genummerd.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus