R1 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R1
Begin Chişinău
Einde Ungheni (RO)
Lengte 124 km
Route

Chişinău

Strășeni

Bucovăț

Călărasi

Cornești

Pîrlița

Ungheni

De R1 is een drum republican in Moldavië. De weg vormt een oost-westverbinding vanaf de hoofdstad Chişinău tot Ungheni aan de grens met Roemenië. De R1 is 124 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R1 verloopt vanaf Chişinău in noordwestelijke richting door een glooiend gebied met een mix van weilanden en bossen. Er liggen tal van kleine plaatsjes op of langs de route. Vanaf Cornești buigt de weg naar het zuidwesten af en eindigt daarna in Ungheni op de R16.

Er is ook een R1.1 die een aftakking vormt van de R1 naar de grensplaats Ungheni. De R1 zelf vormt de noordelijke bypass van Ungheni.

Geschiedenis

De R1 is van oudsher één van de belangrijkere wegen van Moldavië, vooral omdat het de verbinding naar de dichtstbijzijnde grote Roemeense stad is, Iași. De E58 verloopt over de R1. De R1 was oorspronkelijk langer en verliep vanaf Ungheni nog wat verder naar het noordwesten naar de grensovergang Sculeni, omdat bij de grensplaats Ungheni geen wegverbinding over de rivier de Prut is. Daardoor moet het wegverkeer nogal een omweg maken om Iași te bereiken. In 2016 is de R1 ingekort tot Ungheni.

Vanaf 2014 is significant in de R1 geïnvesteerd om de weg op te waarderen tot een adequate transportcorridor.[1] Deze werkzaamheden zijn door de European Investment Bank gefinancierd. Op 3 augustus 2018 werd de 7,7 kilometer lange rondweg van Ungheni geopend.[2][3] In 2020 was 44 kilometer van de R1 gemoderniseerd.[4] In 2020-2021 is nog eens 18 kilometer gemoderniseerd.[5] In 2022 is een nieuw tracé tussen Bahmut en Corneşti aangelegd,[6] dat op 20 oktober 2022 is geopend.[7]

Ungheni wordt in de toekomst belangrijk omdat hier de Roemeense autosnelweg die oost-west verloopt zal aansluiten, die Târgu Mureș met de Moldavische grens bij Iași verbindt. Dit wordt dan de primaire verbindingsweg van Moldavië naar Centraal- en West-Europa.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië