R1 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R1
Begin Kotor
Einde Cetinje
Lengte 32 km
Route

Kotor

Trojica

Njeguši

Čekanje

Cetinje

De R1 is een regionalni put in Montenegro.

Routebeschrijving

De weg begint bij Kotor op de M1 en klimt daar omhoog over de berg waar de M1 onderdoor gaat via de Vrmactunnel. De weg voert eerst zuidwaarts, maar al gauw wordt de richting oostwaarts. Er volgt dan één van de spectaculairste beklimmingen: Over een afstand van 25 kilometer zijn 25 soms zeer scherpe haarspeldbochten. Er is geen markering op de weg en de weg is vrij smal, waardoor het passeren van tegenliggers (of loslopend vee) lastig is. Het uitzicht over de baai van Kotor en, als men hoger komt, over de luchthaven van Tivat en de Adriatische Zee is spectaculair te noemen.

Als men eenmaal boven is op een hoogte van ongeveer 1000 meter, verloopt de weg op deze hoogte over vlakker terrein. Er is hier amper bewoning met uitzondering van het plaatsje Njeguši dat is gebouwd rondom het geboortehuis van een Montenegrijnse schrijver en veel lokale toeristen trekt. Tot aan Cetinje is dit de enige plaats van betekenis.

Na Njeguši klimt de weg nog iets langs de rand van het nationale park Lovćen. Bij bergpas Čekanje (1006 meter) begint de R17 in noordelijke richting, maar de R1 begint vanaf hier langzaam te dalen in de richting van de voormalige hoofdstad van Montenegro, Cetinje. De weg blijft smal over de rest van het tracé.

De R1 loopt dan nog door het centrum van Cetinje en eindigt net buiten dit stadje op de M10.

Geschiedenis

De aanleg van deze weg is begonnen in 1878.[1]

In juli 2018 werd een bypass, evenals de 110 meter lange tunnel Njeguši, geopend voor het verkeer.[2] Deze bypass heeft enkele haarspeldbochten tussen Njeguši en Čekanje vervangen en verkortte de reisafstand tussen deze punten met 3,5 kilometer.

Toekomst

Er zijn geen uitbreidingen of aanpassingen gepland.

Referenties

Regionale wegen in Montenegro