R1 (Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R1 RUS.svg
Blank.png
R1
Begin Prokshino
Einde Erin-Navolok
Lengte 475 km
Route

Centrum.svg Prokshino R5 RUS.svg

Centrum.svg Kargopol R2 RUS.svg

Centrum.svg Mirny

Centrum.svg Plesetsk

Centrum.svg Erin-Navolok M8 RUS.svg

De R1 (Cyrillisch: Р1) is een avtodoroga in Rusland, gelegen in de oblasten Vologda en Arkhangelsk. De weg vormt een vrij lange noord-zuidroute vanaf Prokshino tot Erin-Navolok en is circa 475 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R1 begint in het noorden van het oblast Vologda in het dorp Prokshino op de R5, circa 230 kilometer ten noordwesten van de stad Vologda. De weg verloopt maar een klein stukje door het oblast Vologda en komt al snel in het uitgestrekte oblast Arkhangelsk. De weg is onverhard en voert noordwaarts, waarna men het plaatsje Kargopol bereikt, waar de R2 gekruist wordt. De weg volgt de rivier de Onega noordwaarts. In dit afgelegen gebied zijn voornamelijk militaire installaties, zoals rond Plesetsk. De weg is tussen Kargopol en Plesetsk wel geasfalteerd en van goede kwaliteit. Noordelijk van Yemtsa is de R1 weer een gravelweg, en sporadisch geasfalteerd tot het eindpunt op de M18 in Erin-Navalok, hemelsbreed 100 kilometer ten zuiden van Arkhangelsk.

Geschiedenis

De R1 is van oudsher geen belangrijke doorgaande weg, de oostelijker verlopende M8 vervult deze functie. In Plesetsk is een ruimtevaartbasis gevestigd, alhoewel transport daar van en naartoe veelal per spoor gaat. Voor 2000 was vrijwel de gehele R1 onverhard, in 2011 is het deel tussen Kargopol en Plesetsk geasfalteerd. Dit is thans een brede moderne weg. Het zuidelijkste deel tussen Prokshino en Kargopol is in extreem slechte toestand en zelfs voor 4x4-voertuigen slecht berijdbaar. Hier rijdt vrijwel geen verkeer. Noordelijk van Plesetsk zijn na 2005 enkele delen geasfalteerd, maar delen zijn nog een gravelweg.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Vologda

M8A114A119R1R6R7R8R37R84R104R157

Hoofdwegen in het oblast Arkhangelsk

M8R1R2R157